MISTERIJA KOJA JOŠ UVEK NIJE REŠENA Šta se to krije ispod tvrđave u nekadašnjoj prestonici Srbije? (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Uprkos mnogim pokušajima, vekovima nije odgonetnuta tajna gde se nalaze ostaci ove svetinje u smederevskoj Tvrđavi.

MISTERIJA KOJA JOŠ UVEK NIJE REŠENA Šta se to krije ispod tvrđave u nekadašnjoj prestonici Srbije? (FOTO)
Shutterstock

 

Mali grad, dvor despota Đurđa i Proklete Jerine, arheološki je istražen, ali šta se krije ispod 11 hektara Velikog grada, poslednje prestonica Srbije Srednjeg veka, niko ne zna.

Zna se, jedino, da Smederevo poseduje čudotvorno svetilište čija je lokacija misterija koja traje šest vekova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan od Apostola Hristovih i Jevanđelista, Sveti Luka, počivao je na tlu smederervske Tvrđave u Sabornoj crkvi Blagoveštenja. Despot Branković otkupio je čudotvorne Mošti Svetog Luke za 30.000 dukata, verujući da su poslednja zaštita i spas srpske despotovine.

Uprkos mnogim pokušajima, vekovima nije odgonetnuta tajna gde se nalaze ostaci ove svetinje u smederevskoj Tvrđavi.

Prema predanju, apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i obesili ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj. Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, gde su se očudotvorne mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad, u vreme cara Konstancija.

MISTERIJA KOJA JOŠ UVEK NIJE REŠENA Šta se to krije ispod tvrđave u nekadašnjoj prestonici Srbije? (FOTO) Shutterstock
 

Đurađ Branković je 1453. godine preneo mošti apostola Luke u Smederevo, odakle su 1459. odnete u Bosnu, a potom 1463. u Dubrovnik, pa u Veneciju.

Čvrsto verujući da je čudo izbavljenja srpske države moguće, srpski vladar je odlučio da svetinju prenese iz epirskog grada Rogosa u Smederevo. Za otkup je plaćeno trideset hiljada dukata koje je u ime poklona morao dati sultanu i pašama u Jedrenu.

Srbi su, uz pomoć turskog zapovednika Rogosa, kroz tajni prolaz dospeli do kule u kojoj su mošti čuvane, te su ih u najvećoj žurbi i tajnosti odneli iz Rogosa i preneli u novopodignutu Đurđevu prestonicu, Smederevo.

MISTERIJA KOJA JOŠ UVEK NIJE REŠENA Šta se to krije ispod tvrđave u nekadašnjoj prestonici Srbije? (FOTO) Shutterstock/Smederevska tvrđava
 

Put kojim su mošti stigle u Srbiju nije poznat. Zabeleženo je samo to da je jedno konačenje učinjeno u manastiru Gračanici.

Bilo je to polovinom petnaestog veka.

Tako je bogočuvani grad Smederevo dobio novog zaštitnika čiji će kult u narednim godinama izaći iz okvira gradskih zidina i postati najznačajniji kult u Srbiji.

zlatibor

Zlatibor postaje balkanski Sent Moric: Grade se najsavremeniji hotelski kompleksi i širi se gondolska žičara ka Pribojksoj Banji, Mokroj Gori i vrhu Čigota

Turizam

11:00

28 februar, 2024

Kao jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji koja iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti, planina Zlatibor ne prestaje da ulaže i razvija svoju turističku ponudu. U narednih par godina u planu je realizacija velikih investicija koji će dodatno ga pozicionirati na svetskoj turističkoj mapi.

Komentari(0)

Loading