Centar oko kog se otimaju svetske sile: Uzvišenje u samom srcu Srbije čuva tajne naše istorije

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Da je Srbija u neka davna vremena bila prepuna aktivnih vulkana, najbolje svedoče brojne ugašene kupe vulkanskog porekla koje se nalaze širom naše zemlje.

Centar oko kog se otimaju svetske sile: Uzvišenje u samom srcu Srbije čuva tajne naše istorije
Rina

Najviše ih se može videti na planini Rudnik, a ona koja se po svom izgledu izdvaja od ostalih svakako je Ostrvica koju još nazivaju i kapom Šumadije. Kako su aktivni vulkani prestali da postoje pre mnogo godina, u srednjem veku ona je bila jedno od utvrđenja za koje su se borile tadašnje velike sile.

Ostrvica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem. Zato su se velike borbe vodile upravo tu. Narod koji je naseljavo to područje bavio se rudaranjem, živeli su od toga i zato su bili još intersantniji stranim silama da je osvoje. Utvrđenje je bilo središte vojne uprave rudničke oblasti. Prema istorisjkim podacima prvi put je pod tursku upravu palo 1438. godine, i dugo je to bilo tursko utvrđenje“, rekao je za RINU, Dejan Radičević, profesor Filozfoskog fakultetu u Beogradu.

Osnova grada je nepravilna, prilagođena obliku terena. Utvrđenje je podeljeno na dva platoa, koja su povezana masivnim odbrambenim zidom. Na pristupačnim jugozapadnim padinama , ispod utvrđenog dela grada, razvijalo se podgrađe na kom se danas vrše arheološka istraživanja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osamdesetih godina prošlog veka na ovoj lokaciji sprovedana su istraživanja u organizaciji Arheološkog instituta u Beogradu, kada je istraživano na Velikom gradu u Podgrađu i na lokalitetu Metaljka, gde su otkriveni ostaci jednobrodne crkve. Radi se o građevini koja najverovatnije potiče iz 14. ili 15. veka. Prvo su otkriveni temelji crkve i za sada je istraženo njeno unutrašnje lice , a nastavljamo dalje sa otkrivanjem zidova. Pred nama je i da utvrdimo da li je crkva kasnije pretvorena u dzamiju i koliko dugo je služila svrsi“, izjavila je Ana Cicović kustos Muzeja Rudničko – takovskog kraja.

Ostrvica je u maju 2009. godine proglašena za spomenik prirode i predstavlja veliki turistički potencijal rudničkog kraja.

 

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

Turizam

19:00

26 maj, 2024

Nalazi se ispod sela Visoka, u delu gornjeg toka Velikog Rzava. U Visočku Banju retko se svraća. Sklonjena je od svih puteva, čista, nedirnuta i malo poznata turistima. Na internetu i u turističkim vodičima, Visočka Banja predstavljena je s malo fotografija i tekstova, a mesto je koje bi svakako trebalo posetiti

Tagovi:

Komentari(0)

Loading