MESTO KAO IZ BAJKE Zlatibor krije pravi biser srpskog turizma koji vredi posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Radi se o kamenom mostu, odnosno sa obe strane otvorenoj pećini, koja po svojim dimenzijama spada u najveće objekte ovakvog tipa u Srbiji.

MESTO KAO IZ BAJKE Zlatibor krije pravi biser srpskog turizma koji vredi posetiti (FOTO)
Lepote Srbije/K.R.

 

Pun je Zlatibor lepota na koje vredi potrošiti koji sat vremena, ili u dane odmora na ovoj planini, ili kad te put kad drugoj destinaciji njom nanese. Evo jedne u selu Dobroselica, 23 kilometra od turističkog centra, rukom prirode klesane milenijumima, do koje vode asfalt i turistička signalizacija.

Zove se po zajedničkoj imenici za ovu vrstu speleoloških dragulja – Prerast, mada je u narodu poznat kao Točkovička pećina ili Šupljica. Smeštena je u granicama Parka prirode „Zlatibor“ i kao prirodna retkost izuzetno je važna kako za nauku, tako i za turizam Zlatibora. Radi se o kamenom mostu, odnosno sa obe strane otvorenoj pećini, koja po svojim dimenzijama spada u najveće objekte ovakvog tipa u Srbiji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

MESTO KAO IZ BAJKE Zlatibor krije pravi biser srpskog turizma koji vredi posetiti (FOTO) Lepote Srbije/K.R.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prerast na južnoj i severnoj strani ima otvore udaljene jedna od druge oko 50 metara, dok je prosečna visina pećine oko 15 metara. Kroz nju teče potok, nekadašnja reka ponornica, za koju naučnici pretpostavljaju da je erozivno uticao na pećinu. Potok otiče u Dobroseličku rijeku koja se u ataru ovog sela uliva u Uvac.

Do Prerasti put od Zlatibora vodi magistralom ka Novoj Varoši do Vodica, odakle se ide prema prevoju Presedo, i odatle, sve asfaltom, do južnog otvora pećine koja leži na 900 metara nadmorske visine. Pećini se automobilom može prići na 50-ak metara, a od nje počinje da se diže venac Tornika, najvišeg vrha Zlatibora.

Nekada je prolaz kroz Prerast bio prečica Dobroseličanima iz zaseoka Točkovica, u kome je počekom 19. veka Miloš Obrenović radio kao sluga kod Aksentija Ječmenice, bogatog trgovca stokom. U ovom zaseoku do skoro su bile kruške koje je kalemio budući knez i kralj Srbije.

Komentari(0)

Loading