TIPIČAN STRANI TURISTA U SRBIJI Ima 41 godinu, putuje sam radi posla i troši oko 90 evra dnevno

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Strani turista, koji gostuje u Srbiji, putuje sam i srednjih je godina. Najveća je šansa da je fakultetski obrazovan i zaposlen.

TIPIČAN STRANI TURISTA U SRBIJI Ima 41 godinu, putuje sam radi posla i troši oko 90 evra dnevno
Shutterstock

Živi u domaćinstvu koje zarađuje mesečno između 1.000 i 2.000 evra. Već je bio u našoj zemlji i u novu posetu ga dovodi - poslovni sastanak. Putuje sam.

Ovako ukratko izgleda foto-robot stranog gosta koji je tokom 2021. godine posetio Srbiju, a prema podacima iz "Ankete o stranim turistima u Srbiji 2021. godine" Republičkog zavoda za statistiku.

- Većina stranih turista, 60 odsto, bila je uzrasta između 25 i 44 godine, posle čega su došli oni koji su imali između 45 i 64 godine - zaključak je istraživanja. - Što se tiče radnog statusa, 85 odsto stranih gostiju je bilo zaposleno ili su samozaposleni, pet odsto su bili studenti, dok je svaki deseti turista bio penzioner, živeo na nekom drugom prihodu koji ne dolazi od zaposlenja, ili je bio nezaposlen.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Troše oko 90 evra dnevno

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

STRANI turisti u proseku su trošili 90 evra dnevno. Više od polovine tog iznosa, 48 evra, odlazilo im je na troškove smeštaja, 15 evra odnosi se na restoranske usluge, a 13,5 evra išlo je na šoping. Za lokalni prevoz su odvajali osam evra, dok je oko pet evra pokrivalo sve ostale usluge.

Nešto više od polovine svih stranih turista, 53 odsto, koji su 2021. godine posetili Srbiju dolazi iz domaćinstava sa mesečnim primanjima između 1.001 i 3.000 evra, a 56 odsto ima mesečna primanja domaćinstva od 2.000 evra i više.

- Čak 64 odsto ispitanika je već ranije posetilo zemlju, dok je 36 odsto u Srbiji bilo prvi put - navodi se u anketi. - Postoje očekivane razlike u lojalnosti turista prema Srbiji u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze. Oni iz okolnih zemalja bili su bolje upoznati sa srpskom ponudom i samo je 10 odsto njih bilo u Srbiji prvi put. Među turistima iz Azije, 79 odsto ih je ovde bilo prvi put.

Glavni razlog za posetu Srbiji 2021. godine bio je posao, koji je motivisao 36 odsto stranaca, dok ih je 28 procenata došlo zbog odmora. Među onima koji su došli u Srbiju radi odmora, "razgledanje" je bilo motiv za 63 odsto njih, a priroda za 38 procenata. Gastronomija je privukla svakog trećeg, vikend-putovanja 32 odsto. Zabava i festivali su bili motiv dolaska svakog četvrtog stranog gosta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading