TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ime mu je dao Mustaj-beg iz Priboja.

TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO)
Foto: Rina

 

Između Tare i Zlatibora, po mišljenju mnogih dve najlepše planine u Srbiji, nalazi se Mokra Gora, jedno od najboljih turističkih sela na svetu.

Ime mu je dao Mustaj-beg iz Priboja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po predanju, u selo je došla vojska koja je namerila da tu i prespava. Ali, kako je padala kiša, tako su i drva pokisla, a vojnici željni toplote uporno su stavljali mokra drva na vatru, nadajući se da će se ipak malo ogrejati. Dok su ložili vatru, sve vreme su govorili kako je „gora mokra“, mislivši na drva za vatru. I tako je selo dobilo ime Mokra Gora.

TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO) vikipedija/Šarganska osmica
 

Proslavila ga je već pomenuta titula jednog od najlepših turističkih sela na svetu, a mnogo ranije to je učinio naš slavni reditelj Emir Kusturica koji je na Mećavniku, brdu iznad Mokre Gore napravio Drvengrad za potrebe filma „Život je čudo“.

Živopisna okolina Mokre Gore mami turiste da dođu u ovaj deo Srbije. Tu je priroda koja oduzima dah, čuveni muzejsko-turistički kompleks pruga uzanog koloseka „Šarganska osmica“, nekoliko desetina mineralnih izvora, tri crkve i jedna kapela.

TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO) Foto: Rina/Na Mokroj Gori tražio se krevet više
 

Drvengrad je svakako posebna poslastica za turiste koji žele da vide grad koji izgleda kao da se u njemu oduvek živelo, a istina je da nije nikad...

Evo kako doći od Beograda do Mokre Gore:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading