TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ime mu je dao Mustaj-beg iz Priboja.

TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO)
Foto: Rina

 

Između Tare i Zlatibora, po mišljenju mnogih dve najlepše planine u Srbiji, nalazi se Mokra Gora, jedno od najboljih turističkih sela na svetu.

Ime mu je dao Mustaj-beg iz Priboja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po predanju, u selo je došla vojska koja je namerila da tu i prespava. Ali, kako je padala kiša, tako su i drva pokisla, a vojnici željni toplote uporno su stavljali mokra drva na vatru, nadajući se da će se ipak malo ogrejati. Dok su ložili vatru, sve vreme su govorili kako je „gora mokra“, mislivši na drva za vatru. I tako je selo dobilo ime Mokra Gora.

TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO) vikipedija/Šarganska osmica
 

Proslavila ga je već pomenuta titula jednog od najlepših turističkih sela na svetu, a mnogo ranije to je učinio naš slavni reditelj Emir Kusturica koji je na Mećavniku, brdu iznad Mokre Gore napravio Drvengrad za potrebe filma „Život je čudo“.

Živopisna okolina Mokre Gore mami turiste da dođu u ovaj deo Srbije. Tu je priroda koja oduzima dah, čuveni muzejsko-turistički kompleks pruga uzanog koloseka „Šarganska osmica“, nekoliko desetina mineralnih izvora, tri crkve i jedna kapela.

TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE Grad u kom nikada niko nije živeo, selo koje je dobilo ime na čudan način i nadaleko čuveni voz (FOTO) Foto: Rina/Na Mokroj Gori tražio se krevet više
 

Drvengrad je svakako posebna poslastica za turiste koji žele da vide grad koji izgleda kao da se u njemu oduvek živelo, a istina je da nije nikad...

Evo kako doći od Beograda do Mokre Gore:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading