NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Mokra Gora

Nakon što su se utisci slegli, rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

“Iskreno verujem da će Protokol koji je potpisan biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede. Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi. Svaka saradnja je i put za upoznavanje i zbližavanje naših naroda, izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja. U ovom konkretnom slučaju obogaćena i zajedničkim ciljem da se opravda naziv najlepšeg sela na svetu i obezbedi još bolja promocija naših turističkih destinacija”, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO) vikipedija/Šarganska osmica
 

Protokol su potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Knez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčave. U ime opštine Solčava, koja se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta prisutnima se obratila županja Solčave Katarina Prelesnik.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

“Drago nam je što smo danas ovde da se upoznamo i zvanično pokrenemo saradnju na obostrano zadovoljstvo. Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati”.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO) Foto: Rina/Na Mokroj Gori tražio se krevet više
 

Prema rečima Dunje Đenić, pomoćnice ministra turizma i omladine potpisivanje ovog protokola doprineće unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države ali i same Mokre Gore, jer jako je važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govorila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Mokra Gora na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading