NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Mokra Gora

Nakon što su se utisci slegli, rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

“Iskreno verujem da će Protokol koji je potpisan biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede. Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi. Svaka saradnja je i put za upoznavanje i zbližavanje naših naroda, izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja. U ovom konkretnom slučaju obogaćena i zajedničkim ciljem da se opravda naziv najlepšeg sela na svetu i obezbedi još bolja promocija naših turističkih destinacija”, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO) vikipedija/Šarganska osmica
 

Protokol su potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Knez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčave. U ime opštine Solčava, koja se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta prisutnima se obratila županja Solčave Katarina Prelesnik.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

“Drago nam je što smo danas ovde da se upoznamo i zvanično pokrenemo saradnju na obostrano zadovoljstvo. Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati”.

NAJBOLJE TURISTIČKO SELO NA SVETU? Mokra Gora konačno svetski priznata, a pala je i saradnja sa Solčavom iz Slovenije (FOTO/VIDEO) Foto: Rina/Na Mokroj Gori tražio se krevet više
 

Prema rečima Dunje Đenić, pomoćnice ministra turizma i omladine potpisivanje ovog protokola doprineće unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države ali i same Mokre Gore, jer jako je važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govorila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Mokra Gora na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading