PRIČA O OCU I TRI SINA Kako je nastao Vršac?

11:00

Turizam 0

Svaki grad ima svoje narodne priče o nastanku, a mi vam donosimo onu koja se najčešće prepričava

PRIČA O OCU I TRI SINA Kako je nastao Vršac?
Shutterstock

Brojne su legende o nastanku Vršca, a meštani najviše prepričavaju sledeću. Po toj legendi otac je za svoja tri sina kupio lukove i strele.

Kad je najstariji sin ispalio strelu, odletela je do Vršačkog brda, pa je on odlučio da na tom mestu podigne vršačku tvrđavu, danas poznatu Vršačku kulu.

PRIČA O OCU I TRI SINA Kako je nastao Vršac? Printscreen/Instagram
 

Strela drugog sina je završila iza drugog kraja brda, na kom je on podigao manastir, a na mestu na kom je pala strela trećeg sina podignut je grad.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Vršcu postoji rimokatolička crkva sa dva tornja iz 1860. godine, a u jednom od najstarijih banatskih gradova mogu se videti predmeti sa samog početka prošlog veka.

PRIČA O OCU I TRI SINA Kako je nastao Vršac? Printscreen
 

Ispred gradskog muzeja je bicikl iz 1904. godine, a u postavci je gramofon iz 1900. koji još uvek radi, kao i stari telefon i pisaća mašina.

Slikar Paja Jovanović je rođeni Vrščanin i njegovi portreti imaju posebno mesto u postavci muzeja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading