Dve sestre sređivale deo po deo u selu srpske Toskane, a domaćinstvo se zove po omiljenoj uzrečici njihovog dede (FOTO)

14:00

Turizam 0

U glavi im je stalno odzvanjalo "ne dajte da se kuća zaključa"

Dve sestre sređivale deo po deo u selu srpske Toskane, a domaćinstvo se zove po omiljenoj uzrečici njihovog dede (FOTO)
RINA

Nema dileme da je pandemija korona virusa mnoge iz velikig gradova vratila na selu, jer je svo bogatstvo prirode koje poseduje Srbija bilo najbolje utočište tokom tepkih dana lokdauna. Još jedan primer koji ovo potvrđzje stiže nam iz sela Vaganac kod Topole, jer su na imanje svog dede vratile sestre Milica i Milena i odlučile da započnu posao vezan za seoski turizam, koji je poslednjih nekoliko godina u stalnom usponu.

„Ovde smo odrasle ja i sestra, svaki pedalj ove zemlje budi sećanja i vraća nas u detinjstvo kada smo bile nekako najsrećnije. Satima smo se igrale na prostranim livadama oko kuće, skrivale se i jurile potpuno bezbrižne i sigurne, jer je deda uvek bio tu negde i oštrim okom nadzirao gde smo i šta radimo. Duboko u našim srcima ostao je amanet ‘ne dajte da se kuća zaključa’ a naš deda je uvek imao uzrečicu ‘ajdemote’, treba ovo da se uradi, treba ono i to je u našim glavama uvek odzvanjalo. Zato smo i odlučile da po toj dedinoj uzrečici nazovemo domaćinstvo. Jedinstveno, ali i jako smo emotivno vezane za tu reč, kaže Milica Nešić Stanoković.

RINA
 

Dodaje da je u njihovom slučaju korona virus zapravo doneo dobro delo, jer su često bile na imanju i kako su imale previše slobodnog vremena sređivale su deo po deo. Ulagali su i opremali svaki kutak po njihovom ukusu, sređivali dvorište, čak su i koš gde je nekada skladištena hrana za zimu za životinje preuredili za decu da se tu igraju.

Možda vas zanima:

"Sve što smo uradile, prvenstveno je bilo za nas i naše prijatelje da ovde odmaramo i uživamo zajedno sa dečicom a onda smo se odlučile i na korak dalje pa smo vrata našeg seoskog doma otvorili i za turiste koji su željni sela, prirode i tišine“, kaže Milena Nešić Pavković.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dve starije kuće opremljene su u etno stilu, sa prostranim sobama za odmor, u obe kuće nalaze se kuhinje, kupatila. Vinski podrum porodične kuće preuređen je, pa se u njemu mogu održavati i manja okupljanja za ljubitelje ovog božanskog pića.

RINA
 

 

„Naše seosko turističko imanje ‘Ajdemote’ se nalazi na starom putu Topola – Aranđelovac u selu Vaganac u Manojlovića kraju. Ušuškani smo između Oplenca, Bukulje i Kosmaja i sve je blizu za posetiti. Obzirom da je Topola turističko mesto i da postoji potreba za smeštajem sve većeg broja gostiju, svako ko ima želju da se ovde smesti dobrodošao je", kaže Milica.

Ove dve mlade žene pokazuju da kada se iz generacije u generaciju prenose one najbolje osobine, vera, ljubav, sloga i rad, onda će zasigurno ostati ispisana nova stranica istorije za potomke koji dolaze.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading