LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO)

17:05

Turizam 0

Ako ste se kao turista uputili ka Novom Bečeju, onda znamo šta je to za čime tragate. Jer, Novi Bečej je grad otvorenog srca, nasmejanih ljudi, bogate istorije i dobre kuhinje. A meštani bi u šali naglasili da je ovo i grad lepih i žena i muškaraca, kako bi rodna ravnopravnost bila zadovoljena.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO)
Printskrin/Jutjub

Nasmejani, vidno raspoloženi i duhoviti Banaćani ponosni su na svoj grad i ističu „da nisu „alergični“ na one druge Bečejce, ali da su to dva grada i da valja paziti“.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO) Printskrin/Jutjub - Marina u Novom Bečeju
 

 

I pazili smo. Ali, nismo mogli da ne primetimo da je Tisa, na koju su naši domaćini posebno ponosni pa čak i kažu „ko nema Tisu dobro mu je i more“, lepa spona dva grada sličnog imena, na šta nam je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, kroz šalu odgovorio:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zavisi od toga kako želite da doživite Tisu. Tisa spaja ili razdvaja dva Bečeja...Zaista, oni su nam drage komšije, ali je uvek postojao taj neki rivalitet. Malo smo manji grad od njih, ali smo stariji brat svakako – rekao nam je Maksimović.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO) ALO/Aleksandar Nalbantjan - Novobečejci praznuju pored Tise
 

 

Stari grad Novi Bečej, datira još iz 1091. godine. To je bila turska tvrđava, a na ostacima se i danas, svake godine vrše iskopavanja iz kojih se izvlače vredne umetnine, pa je tako pre nekoliko godina iskopan i prsten za koji se veruje da je pripadao sultanu.

Danas, opština Novi Bečej broji 23 hiljade stanovnika, a sam grad 13.000. I ovo mesto susrelo se sa migracijama u veća mesta, ali se lolakne vlasti uz podršku države svakodnevno trude da Novobečejcima u njihovom mestu obezbede sve što im je potrebno kako ne bi odlazili u šoping za Beograd ili Novi Sad.

Saša Dujin, direktor Turističke organizacije Novi Bečej izneo nam je deo turističke ponude ovoga grada.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO) Printskrin/Jutjub - Porodična kuća Duška Popova pretvorena u muzej
 

 

Turističa ponuda nam je vrlo specifična, s obzirom da smo malo mesto, a imamo puno toga da pokažemo. Za početak bih istakao Muzej traktora Žeravica, sa sve muzejskom postavkom kuće Dušana Popova koji je poslužio kao inspiracija za serijal o Džejmsu Bondu. U Novom Miloševu, nadomak Novog Bečeja nalazi se i Muzej poljoprivrede koji bi trebalo posetiti. Na putu je i Arača, ostaci stare Benediktanske crkve iz 13. veka. Nedaleko od Novog Bečeja nalazi se i prelepa oaza, poslednji ostaci Panonskog mora gde je voda još uvek slana – pričao nam je Saša Dujin.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO) ALO/Aleksandar Nalbantjan - Muzej Žeravica
 

 

Posebnu pažnju nam je privukla etno kuća dr Vladimira Glavaša, koja je posvećena bogatim ljudima i čuva od zaborava duh građanske kulture koji je nekada bio prisutan u Vranjevu, delu Novog Bečeja rezervisanom za one najbogatije.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO) ALO/Aleksandar Nalbantjan - Berbernica u Glavaševoj kući
 

 

U Vranjevu su živeli ozbiljno bogati ljudi. Vladimir Glavaš jeste bio dobrotvor, ćovek koji je dosta poklonio i pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, ali i Sinagogi. Bio je savremenik Jovana Jovanovića Zmaja i u njegovom domu su se okupljali ljudi slobodarskih ideja – zaključio je Dujin ističući da Novi Bečej može da se pohvali i bogatom gastronomskom ponudom kao da i jedino ovde možete da popijete vino Krokan čija loza uspeva na Bisernom ostrvu.

LEPOTE SRBIJE U NOVOM BEČEJU: Posetite grad Džejmsa Bonda i Duška Dugouška (VIDEO) Printskrin/Jutjub
 

 

Neizostavno je bilo da spomene i Tisu i ponosno istakne da smatra da je najlepši kej na celom toku ove reke, upravo ovaj u njegovom gradu.

A, mi bismo se, za kraj, podsetili reči meštaina Srđana Ćopića: „Dođeš, provozaš se Tisom i odeš kući srećan“. Tako je i bilo.

Rodno mesto Duška Dugouška

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović u šali voli da istakne da je Novi Bečej i grad Duška Dugouška.

Naši čuveni glumci Nikola i Slavko Simić su poreklom iz Novog Bečeja. Slavko Simić je, kao stariji brat, rođen u Novom Bečeju. Porodica se posle preselila u Beograd, gde je rođen Nikola, ali oni su poreklom Novobečejci – ističe Maksimović.

 

 

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading