ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Priča o buđenju evropske civilizacije počela je na samoj obali Dunava

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Reka Dunav

Kralj evropskih reka protiče kroz čak 10 država i druga je najveća reka na kontinentu, odmah nakon Volge. Na svome dugačkom putovanju od Nemačke do Ukrajine pridobio je preko deset različitih imena i nadimaka. Za Srbiju je Dunav od davnina bio reka od izuzetnog značaja. Na njemu su se rađale prve civilizacije na ovim prostorima, poput tajanstvene kulture Lepenskog Vira. Rimljani su uz njega gradili puteve, a i do današnjih dana se mnogi važni centri nalaze na obalama ove moćne reke. 

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Reka Dunav
 

Informacije i zanimljivosti o Dunavu

Putovanje Dunava započinje u Nemačkoj, na planini Švarcvald. On nastaje spajanjem dve rečice, Brega i Brigaha. Do njihovog spajanja dolazi u gradiću Donauešingen. U parku gradskog dvorca nalazi se neobičan kružni spomenik Donauquelle, koji simbolizuje zvanični izvor reke.


Možda vas zanima:

Poreklo imena Dunav izuzetno je staro. Ima koren u starogrčkoj reči koja znači reka života ili božanska reka. Stari Grci su verovali da je Dunav personifikacija boga Zevsa, a da su njegove pritoke nimfe, rečna božanstva koja ga snabdevaju hranom bogova, nektarom i ambrozijom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/kralj Decebal, skulptura u NP Đerdap

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Dunav prolazi kroz čak deset zemalja i na njemu se nalazi više prestonica nego i na jednoj drugoj reci na svetu. Tu su četiri glavna grada: Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Dunav je najvažnija evropska rečna ruta. 


Dunav je prva reka na kojoj je razvijen rečni turizam. Prva krstarenja započela su još davne 1830. u Austrougarskoj. 


Dunav je istorijski uvek bio poprište ratnih sukoba. Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova, zbog neverovatnog broja ratnih olupina koje u njemu i dan danas počivaju.


Dunav uvire u Crno more, pri čemu pravi drugu najveću deltu u Evropi. Rečni ekosistemi na ovom području su toliko bogati i neuobičajeni da je čitava delta stavljena pod zaštitu UNESCO-a.
ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Dunav
 

 

Gradovi na Dunavu 

Od Rimljana i Trajanovog mosta, preko srednjovekovnog Smedereva, do moderne prestonice Srbije, Beograda: Dunav i Podunavlje oduvek su bili središte svih najbitnijih zbivanja na našim prostorima.

Na njegovim obalama danas leže neki od najlepših srpskih gradova, mesta fascinantne i burne istorije koja Dunavu duguju makar delić svoje slave.     

Novi Sad

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Novi Sad
 

 

Zbog neverovatnog strateškog položja svoje čuvene tvrđave Petrovaradin, Novi Sad je zadobio nadimak Gibraltar na Dunavu.

Silovita reka koja spaja dve strane grada nekada je oblikovala istoriju Novog Sada, a danas sačinjava njegovu upečatljivu i živu atmosferu. Put kroz vreme vodi očuvanim bedema Petrovaradinske tvrđave koji se dostojanstveno izdižu nad sporim tokom reke.

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Petrovaradinska tvrđava
 

Nad samim Dunavom nalazi se još jedan prepoznatljivi simbol grada, Most slobode. Novosadski kej i peščana plaža Štrand živa su mesta svih gradskih zbivanja tokom letnje sezone, a nad obalom reke svake godine odvija se i poznati internacionalni festival EXIT. U blizini grada ušuškano je i Ribarsko ostrvo, malo turističko naselje poznato po čardama i restoranima koji spremaju izvrsne specijalitete od dunavske ribe. 

Beograd

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Lepote Srbije/T.T
 

 

U zagrljaju dve reke leži i glavni grad Srbije, Beograd. Dunav i Sava nezaobilazan su deo života grada i njegovih stanovnika, ali i pravi magnet za turiste koji posećuju grad. Na samom ušću ove dve reke nalazi se najprepoznatljiviji simbol grada, Beogradska tvrđava, sa koje pogled na dve reke pruža čuveni spomenik Pobednik.

Na dunavskoj obali grada leži mesto neobične starinske atmosfere, Zemun. Zaštitni znak ovog grada u gradu je kula Gardoš, koja večno bdi nad sam rekom. Ne treba propustiti šetnju zemunskim kejom, koji se proteže od srca Zemuna pa sve do ušća Save u Dunav. Ovaj deo grada uvek odiše životom, nudeći turistima svoje mnogobrojne šarmantne restorane, kafiće, šetališta i splavove.

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Kula Gardoš
 

Na Dunavu se nalazi i oaza divlje prirode Veliko ratno ostrvo, koja predstavlja dom velikom broju retkih ptica. Na ostrvu se tokom letnje sezone otvara i mala peščana plaža Lido. 

Smederevo 

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Smederevska tvrđava
 

 

Dunav je reka uz čiji su tok vekovima iznicale nebrojane drevne tvrđave.

Nekada presudni čuvari i branioci svojih teritorija, sada svoje bedeme i kapije otvaraju turistima. Najlepša tvrđava Srbije, ili makar ona najbolje očuvana, leži na samoj obali Dunava, u starom gradu Smederevu. Ovaj divni grad nastao je kao prestonica Đurađa Brankovića i građen je po ugledu na Carigrad. Možete prošetati drevnim bedemima Smederevske tvrđave, popeti se na same kule i obići Mali grad, u kom se nekada nalazio despotov dvor.    

Kladovo

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Kladovo, Trajanova tabla
 

 

Malo je gradova čija je sudbina tako tesno isprepletana sa tokom Dunava kao što je to slučaj sa Kladovom.

Ova kolevka civilizacija odvajkada se razvijala tik uz obalu silovite reke. Za vreme vladavine Rimljana, ovde je nastao pravi arhitektonski podvig, Trajanov most, čije se ruševine i danas mogu videti, kao i stari rimski put. Put se sada nalazi duboko pod vodom Dunava, ali se nad njegovom površinom može iz daljine uočiti svedočanstvo koje govori o njegovom nastanku, Trajanova tabla. U moderna vremena, život je u ovo mestašce unela izgradnja Hidroelektrane Đerdap I, grandioznog graditeljskog dela druge polovine XX veka. 

Turističke atrakcije na Dunavu

Zanimljivo je da je Dunav prva reka u Evropi na kojoj je razvijen turizam. Još u doba parobroda, ljudi su obožavali da plove tokom reke i otkrivaju sve tajne koje njegova obala krije. Uz prekide tokom dva svetska rata, ova se tradicija održala sve do današnjih dana u svim zemljama kroz koje Dunav protiče. Tako je i sa Srbijom.  

Krstarenje Dunavom

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Krstarenje Dunavom, Tekija
 

 

Jedna od najlepših tura Dunavom vodi od Beograda do Kladova. Na njoj, putnici imaju priliku da zaplove kroz vreme i otkriju sva skrivena blaga koja su vekovima nastajala na obalama ove reke. Saznajte kako se Dunav menja, kako se iz divovske ravničarske reke transformiše probijajući se kroz stene i useke Đerdapske klisure. 

Na ovoj ruti možete videti čak četiri drevna utvrđenja: Beogradsku, Smederevsku, Ramsku i Golubačku tvrđavu. Zakoračite kroz Gvozdena vrata Dunava i otkrijte tajne misteriozne kulture Lepenskog Vira, priču o Trajanovoj tabli, svedoku rimskog puta koji sada spava daleko nad mutnom površinom vode, i nezaboravne lepote Nacionalnog parka Đerdap. 

Srebrno jezero

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Srebrno jezero
 

 

Nekadašnji rečni rukavac Dunava, Srebrno jezero dobilo je svoj identitet kada je pregrađeno branama. Danas je jedna od najpopularnijih letnjih desinacija u Srbiji i nudi mnogobrojne sadržaje. Zbog njih je odnedavno dobilo i nadimak Srpsko more, a posetiocima nudi raznovrsnu ponudu smeštaja, restorana i moderan akva park. 

Golubac

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Golubačka tvrđava
 

 

Nad samim ulazom u Đerdapsku klisuru uzdiže se monumentalna Golubačka tvrđava. Dugo je stajala napuštena i zarasla u korov, ali je odnedavno lepo uređena i rekonstruisana u jednu od najlepših turističkih destinacija u Srbiji. Takozvana Šešir-kula slovi za jednu od najlepših u Evropi i zaštitni je znak grada Golupca. U tvrđavu možete ući peške i popeti se do različitih kulturi, ali je takođe možete videti i sa Dunava, jer postoji i tura brodićem sa koje možete lepo videti čitavu tvrđavu. 

Lepenski vir

ZAKORAČITE KROZ GVOZDENA VRATA DUNAVA Nemci ga nazivaju još i Grobljem brodova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Lepenski vir
 

 

Priča o buđenju evropske civilizacije počela je na samoj obali Dunava...Najstarije urbano naselje u Evropi za koje se zna, Lepenski Vir, razvilo se uz njegov tok. Stanovnici i tvorci ove kulture i dalje su obavijeni velom tajne, ali se zna da su bili odlični umetnici. Poštu živototvornoj reci odali su pravljenjem zagonetnih ribolikih skulptura, za koje se veruje da su predstavljala rečna božanstva.  

 

Komentari(0)

Loading