LEPOTE SRBIJE U SUBOTICI Biser na severu Srbije, grad bogate kulture i neverovatne istorije! (VIDEO) (FOTO)

J. K.

12:55

Turizam 0

Izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm su osobine koje čine ovaj grad drugačijim.

LEPOTE SRBIJE U SUBOTICI Biser na severu Srbije, grad bogate kulture i neverovatne istorije! (VIDEO) (FOTO)
Shutterstock

 

Grad Subotica se nalazi na severu Republike Srbije, duž glavnih evropskih koridora i između dve reke: Dunava i Tise

Turci su Suboticu zauzeli 1542. godine i vladali njome do 1686. Privilegijom iz 1743. godine Marija Terezija proglasila je Suboticu slobodnom komorskom varoši, za šta su Subotičani darovali carici 150 konja. Za odanu službu subotičkih graničara habsburškom dvoru, Marija Тerezija proglasila je Suboticu 1779. godine slobodnim kraljevskim gradom. Za ovu važnu odluku Subotičani su poklonili carici 5.000 zlatnika i platili otkup 266.666 forinti. Status slobodnog kraljevskog grada doneo je Subotici veću autonomiju i novo ime – Maria Theresiopolis. Od te godine počinje planski i ubrzaniji razvoj grada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Subotica je, zahvaljući svom geografskom položaju i marljivim žiteljima, tokom vremena postala najznačajniji administrativno-upravni, industrijski, trgovački, saobraćajni i kulturni centar u severnoj Bačkoj, a obližnje Palićko jezero je čini i turističko-rekreativnim centrom šireg područja.

Ovo je dom za oko 150.000 stanovnika, a sva ta raznolikost Suboticu je pretvorila u pravi muzej kultura i veroispovesti – ovde se nalazi jedna od tri aktivne sinagoge u Srbiji, protestantska crkva, mnogobrojni rimokatolički i pravoslavni verski objekti, kao i novoizgrađena džamija.

Subotica je poznata po svojoj opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima. Festivali, događaji, koncerti, živopisan kulturni život tokom cele godine je razlog više da posetite ovaj grad na severu Srbije. 

Subotica se razvila i izgradila u moderan srednjoevropski grad krajem 19. i početkom 20. veka. Tadašnji bogati građani-zemljoposednici, industrijalci, zanatlije i trgovci dali su se u pravo nadmetanje u izgradnji svog grada čak i sa Budimpeštom i drugim metropolama ovog dela Evrope. Želeći da lepotom nadmaše postojeći konvencionalni akademizam, širom su otvorili vrata novoj umetnosti i arhitekturi secesije. Neke od njih svakako su:

"Žolnai" fontana

Fontana od keramike „Žolnai“ je uz Gradsku kuću simbol Subotice, glavno sastajalište i odmorište ljudima i golubovima, i svakog leta oaza svežine.

Shutterstock
 

 

Gradska kuća 

Gradska kuća u Subotici je najveća a po mnogima i najlepša građevina Subotice.

Shutterstock
 

Podignuta je za dve godine, od 1908. do 1910, ali su vrhunski majstori onog vremena još pune dve godine ukrašavali njene enterijere.

Rajhlova palata 

Nasuprot železničke stanice nalazi se secesijska zgrada Likovnog susreta, smeštena u nekadašnju rajhl-palatu izgrađenu 1904. 

Shutterstock
 

Od početka šezdesetih godina prošlog veka, ova palata predstavlja mesto gde se održavaju najznačajnije izložbe u gradu.

Narodno pozorište

Pozorište sa šest korintskih stubova izgrađeno je 1853. u klasicističkom stilu, po projektu Janoša Skultetija.

Shutterstock
 

Završeno je 1854. i po tome je posle zrenjaninskog (1839) subotičko Pozorište bilo drugo po starini u Srbiji. 

Palićko jezero 

Jezero i naselje sa istim imenom, nalazi se 8 kilometara istočno od Subotice.

Shutterstock
 

On uvek nudi nešto novo i neponovljivo, a svake sezone su sadržaji na njemu sve bogatiji. Izvanredni objekti sa početka 20. veka (Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand i Muzički paviljon), prelep Veliki park, prepoznatljivo jezero kao i mir i tišina čine Palić idealnim prostorom za odmor i uživanje.

Značajni hramovi 


Katedrala sv. Tereze Avilske — građena od 1773. do 1798. godine
Franjevačka crkva — građena od 1730. do 1736. godine
Srpska pravoslavna crkva Sv. vaznesenja Gospodnjeg — građena od 1723. i 1726. godine
Srpska pravoslavna crkva u Aleksandrovu — izgrađena 1818. godine
Sinagoga — izgrađena 1902. godine
Senćanska crkva Svetog Đurđa — izgrađena 1897. godine
Muhadžir džamija — izgrađena 2008. godine

Shutterstock
 

Posetite sve ove znamenitosti grada Subotice i prepoznajte elemente kulture svih nacionalnosti koje žive u Subotici i osetite harmoniju njihovog jedinstva.

 

Do Subotice iz glavnog grada Srbije možete doći na sledeći način: 

 

 

Komentari(0)

Loading