SVETI HRAM USRED KANJONA Predanje kazuje da se narod vekovima okupljao na kamenim ostacima srušene crkve (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Na jedan kilometar od Vučja,uz kanjon reke Vučjanke, okružena bujnim zelenilom, nalazi se Crkva rođenja Svetog Jovana Krstitelja, takođe delo arhitekte Grigorija Samojlova. Sagrađena je 1938. godine na mestu gde je bila srednjovekovna, zadužbina Nikole Skobaljića, koju su Turci po osvajanju ovih krajeva uništili.

SVETI HRAM USRED KANJONA Predanje kazuje da se narod vekovima okupljao na kamenim ostacima srušene crkve (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Vučju

Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja nalazi se na oko kilometar od Vučja, južno od Leskovca, na obroncima Kukavice. Delo je poznatog ruskog arhitekte i profesora Grigorija Samojlova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 📍Srbija 🇷🇸 📸🚴‍♂️🏞️🏕️🌍🧭 (@ikadjodjiro)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Istorija

Prema nekim izvorima, sagrađena je na mestu gde je nekada bila srednjovekovna crkva, zadužbina srpskih junaka iz turskog doba Nikole Skobaljića. Tu crkvu srušili su Turci, ali se srpski narod, prema predanju, i dalje okupljao na njenim ostacima, održavajući tako svoju veru i duh u vreme ropstva pod Turcima.

 

 

To je bio jedan od motiva porodice Teokarević, poznatih industrijalaca koji su tokom druge polovine 19. i prve polovine 20. veka razvijali tekstilnu industriju u ovom delu Srbije, da na istom mestu podignu novu crkvu. Građevinu specifične lepote, završenu 1938. godine, neki svrstavaju u najznačajnije primere međuratne crkvene arhitekture kod nas.

Crkva je osvećena 7. jula 1938. godine, na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji je i slava Vučja. Osvećenju crkve prisustvovao je veliki broj ljudi, među kojima kraljev izaslanik i ministar pravde, a činodejstvovale su vladike Jovan i Venijamin. Sa posebnim poštovanjem okupljeni narod dočekao je udovicu Mite Teokarević, Vasiliju - Vanu, ktitorku hrama.

vikipedija/Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Vučju
 

Povodom osvećenja crkve pisanu poruku poslao vladika Nikolaj Velimirović.

Video zapis sa osvećenja crkve čuva se u Jugoslovenskoj kinoteci. Kao projektant crkve u Vučju, Samojlov je odlikovan ordenom Svetog Save V reda. Osvećenju crkve prisustvovalo je 20.000 ljudi. Među prisutnima su bili: ministar pravde i izaslanik Vardarske banovine, pismeno joj se obratio vladika Nikolaj Velimirović a činodejstvovali su vladike Jovan i Venijamin.

 

 

Arhitektura i unutrašnjost

Ostvarenje arhitekte Samojlova, potomka kozačke porodice koja je posle Oktobarske revolucije našla utočište u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, čini veoma uspešan sklad sa prirodom - kanjonom Vučjanka i padinama planine Kukavice. Kamen od koga je crkva sazidana potiče sa ove planine, posebnog je kvaliteta i veoma je pogodan za različite namene u građevinarstvu.

Samojlov je sam oslikao ikonostas, a njegov potpis se može videti u donjem desnom uglu na severnim i južnim dverima. Prvobitni freskopis je radio takođe Rus, Petar Suhačev. On je živopisao crkvu na mermernom malteru u stilu ruskog baroka. Međutim, zbog starosti i nebrige, danas je od tog prvobitnog freskopisa ostala samo ktitorska freska, koja se nalazi iznad portala sa unutrašnje strane.

 

 

Freskopis je opet restauriran i delimično naslikan novi tokom 2013. godine, a radila ga je ikonopisačka radionica “Lazarus” u seko tehnici.

Crkva rođenja sv. Jovana Krstitelja na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading