SVETA GORA U SRCU SRBIJE Planina koja obiluje prelepim svetinjama, prirodom i lekovitim izvorima

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Mojsinjska Sveta gora predstavlja geografsku celinu u Centralnoj Srbiji za koju je vezano bogato istorijsko i religijsko nasleđe.

SVETA GORA U SRCU SRBIJE Planina koja obiluje prelepim svetinjama, prirodom i lekovitim izvorima
Printscreen

Prema predanju, na Mojsinjskoj gori se nekada nalazilo 77 crkava i manastira, a sada ih je ostalo 28, od kojih su pet zaštićeni kao kulturno- istorijski spomenici. Postojanje velikog broja sakralnih objekata na tako malom prostoru vezuje se za dolazak grupe monaha sa Sinajske gore u XIV veku.

Svetogorski monasi, pripadnici asketskog reda Sinaita, povlačeći se pred najezdom Turaka, naseljavaju Mojsinjske planine, obnavljaju manastire, podižu crkve i isposnice, pa otuda čitav ovaj kraj nosi naziv "Mala srpska Sveta Gora". Poreklo neobičnog imena Mojsinjska Gora, po legendi, potiče iz vremena cara Dušana Silnog, kada je vojvodi Mojsilu naloženo da se zidanjem crkava, iskupi za grehove. Pored planine i jedno selo nosi ime po ktitoru.

SVETA GORA U SRCU SRBIJE Planina koja obiluje prelepim svetinjama, prirodom i lekovitim izvorima Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Cela Mojsinjska planina bogata je podzemnim vodama i izvorima koji imaju lekovita svojstva i bila je predmet proučavanja naučnika još 30-ih godina prošlog veka. Blago zatalasani predeli ispresecani su duboko usečenim potocima koji se pružaju u svim pravcima.

Često su zbog različite tvrdoće podloge preko koje se prelazi, tokovi ovih potoka kaskadni, a strane veoma strme. Na mestima gde su otpornije stenske mase ostali su stenjaci koji na pojedinim delovima predstavljaju vidikovce sa kojih se može sagledati dolina Južne Morave, kao što je slučaj sa selom Mojsinjem.

 

Komentari(0)

Loading