TIRKIZNI BISER VALJEVSKOG KRAJA Jezero koje u sebi skriva veliku svetinju, mnogi se i dan danas bune zbog toga!

J. K.

09:43

Turizam 0

Zapadna Srbija je izuzetno bogato područje kako istorijski tako i kulturno, a istovremeno pleni prirodom u čijem je središtu jezero Rovni nadomak Valjeva.

TIRKIZNI BISER VALJEVSKOG KRAJA Jezero koje u sebi skriva veliku svetinju, mnogi se i dan danas bune zbog toga!
Shutterstock

 

Jezero Rovni je jedan od najvećih i najznačajnijih bisera zapadne Srbije. Nalazi se u Kolubarskom okrugu, između sela Stubo i Rovni, u opštini Valjevo. Rovni je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Jablanice. Površina ovog jezera iznosi 10, 5 kilometara kvadratna, a najveća izmerena dubina jezera iznosi 67 metara.

Brana Stubo-Rovni je počela da se gradi još 1988. godine, konačno završena sa prekidima 2015. godine. Procenjeno je da je u izgradnju uloženo oko 70 miliona dolara. Jezero je sastavni deo regionalnog sistema upravljanja vodama ‘Rovni’ namenjenog snabdevanju vodom nekoliko gradova: Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U prvoj fazi izgradnje su izgrađeni tuneli sa vodozahvatnom kulom, a u drugoj fazi se ti tuneli pretvaraju u temeljni ispust i zahvat. Radove na jezeru i brani su izvele velike kompanije „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ i „Energoprojekt niskogradnja“.

Jezero je formirano u dolinama reka Jablanice i Sušnice.

Brana ima glineno jezgro koje ne propušta vodu, kao i kameni nabačaj. Visina brane iznosi 74,5 metara, dužina u kruni 450 metara, a širina u kruni iznosi 10 metara

Ovo jezero prate i priče o potapanju Crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“ što je izazvalo brojne negativne komentare kod meštana ali se nezadovoljstvo prelilo i na čitavu Srbiju. Ipak lepota jezera i neobična struktura mame turiste koji dolaze iz čitave zemlje da u njegovim lepotama uživaju.

Velika stena je jedan od onih vidikovaca od kojih vam zastane dah. Sa nekoliko kvadratnih metara usamljene stene, pruža se spektakularan pogled na vijugavo jezero Rovni i prirodu koja ga okružuje. Neverovatan je osećaj kada se u jednom trenutku pomeša strah i oduševljenje, lepota i čuđenje.

Jezero Rovni na mapi: 

 


BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading