ZABORAVLJENA ČUVENA LEKOVITA BANJA Pola bivše Jugoslavije ovde je tražilo spas za svoje zdravstvene probleme, obiluje izvorima mineralne vode

J. K.

14:11

Turizam 0

Ovo mesto netaknute prirode danas je potpuno neiskorišćeno, posećuju ga oni koji su sigurni u njegova lekovita dejstva.

ZABORAVLJENA ČUVENA LEKOVITA BANJA Pola bivše Jugoslavije ovde je tražilo spas za svoje zdravstvene probleme, obiluje izvorima mineralne vode
Printscreen

 

Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Od Čačka je udaljena 17 km. Banjom protiče banjska reka – Daćinac na kojoj se nalazi termalna zona, gde su i termalni izvori lekovite mineralne vode. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.

Slatinska Banja ima više vodonik-sulfida nego ostale banje u Srbiji, detaljnim analizama utvrđena je njena lekovitost. Vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Čine je sledeći elementi: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nekada je ovo mesto vrvilo od gostiju koji su tražili a mnogi i pronašli rešenje za svoje zdravstvene probleme. Pola bivše Jugoslavije lečilo se u Slatinskoj Banji.

ZABORAVLJENA ČUVENA LEKOVITA BANJA Pola bivše Jugoslavije ovde je tražilo spas za svoje zdravstvene probleme, obiluje izvorima mineralne vode Shutterstock
 

Brojna domaćinstva pre određeneog vremena izdavali su smeštaj i bavili se banjskim turizmom. Sada je situacija potpuno drugačija i ovde su u većini slučajeva dolazi samo kod rodbine.

Temperatura mineralne vode Slatinske banje iznosi 16,8°C. Slatinska Banja se preporučuje za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.

U blizini Slatinske Banje nalazi se nepokretno kulturno dobro Seoski čardak, koji je proglašen za spomenik kulture, zaštićena stabla starog hrasta.

Slatinska banja na mapi:

 

 

Komentari(0)

Loading