CRKVA KAO SIMBOL NARODNE DUŠE Karađorđe donacijom pomogao u izgradnji ovog hrama u znak zahvalnosti zbog učešća u ustanku

J. K.

19:01

Turizam 0

Crkva je sagrađena pre više od dva veka, u periodu između 1807. i 1811. godine, od priloga koji su donirali građani, među kojima se našao i vođa Prvog srpskog ustanka, Đorđe Petrović Karađorđe.

CRKVA KAO SIMBOL NARODNE DUŠE Karađorđe donacijom pomogao u izgradnji ovog hrama u znak zahvalnosti zbog učešća u ustanku
Shutterstock

 

Karađorđe je donacijom pomogao u znak zahvalnosti pančevačkim Srbima za doprinos koji su dali svojim učešćem u ustanku. On je za Svetoupensku crkvu donirao 650 hvati drva, koja su stigla iz Šumadije.

Prota Andrej Arsenijević nadgledao je gradnju, a tek kada je oslikan ikonostas 1832. crkva je osveštena. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dok je osveštao crkvu prota Arsenijević spomenuo je i Karađorđa kao ktitora, zbog čega je osuđen i proteran iz grada. Kasnije je pomilovan, te se vratio u Pančevo, gde je i sahranjen u priprati hrama.

Crkva je izgrađena kao jednobrodna građevina u duhu baroka, sa naglašenim elementima klasicizma. 

Ikonostas i druge ikone izradio je poznati slikar Konstantin Danil. Autori jednog od najreprezentativnijih drvorezbarskih dela srpskog klasicizma su braća Janić iz Arada. 

Dvozvonični hram, prema tumačenju istoriografa, sagrađen je kao znak priznanja oslobođenju Srbije od Turaka. Dva tornja simbol su dva brata, sa obe strane Save i Dunava, sa jednim oltarom, "simbolom narodne duše".

Hramovi sa dva tornja, izgrađeni su još u Srbobranu, Sremskim Karlovcima, kao i u Temišvaru i Budimu.

Uspenska crkva u Pančevu je pod zaštitom države kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja. Sa njenog krova vidi se i pola Banata.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Velika Gospojina, 28. avgusta, od 2019. godine obeležava se kao slava grada Pančeva.

Hrama Uspenja Presvete Bogorodice na mapi: 

 

 

 

 

 

(Izvor: Pančevo MOJKraj/V.J.P) 

 

Komentari(0)

Loading