DREVNI HRAM NA AVALI Da bi se izgradio spomenik uništena su srednjovekovna utvrđenja na vrhu brda

J. K.

12:00

Turizam 0

U blizini srednjovekovnog utvrđenog grada Žrnova na vrhu Avale stanovnici okolnih sela podigli su 1922. godine kameni spomenik na mestu groba nepoznatog palog ratnika iz Prvog svetskog rata.

DREVNI HRAM NA AVALI Da bi se izgradio spomenik uništena su srednjovekovna utvrđenja na vrhu brda
Shutterstock

 

Spomenik Neznanom junaku, koji se nalazi na planini Avala na periferiji Beograda, podsećanje je na masovne žrtve srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Identitet heroja nije proveren, iako neki dokumenti tvrde da je u na grobu počiva 70-godišnji musliman iz Pešterskog gorja koji je ubijen od neprijateljske granate 1915.

Visok je 14,5 metara i dugačak 36 metara. Od crnog jablaničkog granita, zamišljen je u obliku mauzoleja, u klasičnom obliku uvećanog sarkofaga na postamentu od šest stepenica. Sa obe strane ulaza nalaze se četiri granitne karijatide. Predstavljaju figure žena u narodnim nošnjama jugoslovenskih naroda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon što su pripadnici savezničkih snaga započeli izgradnju sličnih spomenika, kralj Aleksandar I odlučio je da izgradi sličnu strukturu u Srbiji. Da bi se napravio prostor za srpski spomenik, uništena su srednjovekovna utvrđenja na vrhu brda.

Arhitektonski dizajn groba podseća na drevni hram i uključuje sarkofag od crnog granita. Okružen je karijatidama koje predstavljaju narod bivše Jugoslavije: Srpski, Bosanski, Crnogorski, Hrvatski i Slovenski. Natpis na vrhu sarkofaga glasi: „Aleksandar I kralj Jugoslavije neznanom heroju“. Grobnica sa ostacima nepoznatog heroja nalazi se u kripti, ispod spomenika.

Spomenik je odmah izazvao neke kontroverze, jer su ljudi verovali da je nepoznati heroj koji se borio i poginuo za Kraljevinu Srbiju iskorišćen za propagiranje ideje o jedinstvenoj Kraljevini Jugoslaviji. Područje je ubrzo postalo popularno izletište i memorijalni kompleks. Arhitektura spomenika ostavlja upečatljiv utisak, posebno zapažen tokom jutarnje magle, zajedno sa obližnjim izgrađenim hotelom, ukrašenim prikazima mističnih bića iz šume i divljine.

Ako posmatramo ovo remek-delo sa današnje tačke gledišta, možemo reći da je bio potreban izuzetan napor da se izgradi tako velelepni objekat. Spomenik je kulture od izuzetnog značaja od 1987. godine i zaštićen je od Republike Srbije.

Spomenik Neznanom junaku na mapi:

Komentari(0)

Loading