JEDINSTVENE VODENE KAPIJE U EVROPI Jedini par svetionika duž celog toka Dunava nalazi se u ovom srpskom gradu!

J. K.

16:34

Turizam 0

Da li ste znali da se jedini par svetionika duž reke Dunav nalazi baš u našoj zemlji, i to u Pančevu? Na svim drugim mestima naći ćete samo jedan svetionik — ili ga nećete pronaći uopšte.

JEDINSTVENE VODENE KAPIJE U EVROPI Jedini par svetionika duž celog toka Dunava nalazi se u ovom srpskom gradu!
Shutterstock

 

Prokopavanjem kanala i presecanjem reke Tamiš uklonjeno je rastinje, te brodovi više nisu imali orijentir, što je dovodilo do čestog nasukavanja. Gradnja svetionika bila je najbolje rešenje, pa su ubrzo sazidana dva svetionika od žute opeke, na čijem se vrhu nalazi terasa sa kupastim krovom i nosačima svetla. To je bilo 1909. godine.

To doba se slobodno može nazvati zlatnim dobom parobrodskog saobraćaja na Dunavu kada je Pančevo bio industrijski centar i važno raskršće kopnenog i rečnog saobraćaja. Saobraćaj na reci bio je od nemerljivog značaja za razvoj privrede. Primera radi, u to vreme Pančevo je imalo i prvu parnu pivaru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Međutim, vremenom su svetionici počeli da gube svoju funkciju, jer su nestali i parobrodi, a izmeštena je i industrijska zona. Malo po malo, stanovništvo je odnosilo kamen, stepenice lampu, sve što im je moglo služiti za lične potrebe. Sve to, uz nebrigu nadležnih, dovelo je do toga da su svetionici nekoliko puta bili na korak od urušavanja.

Sve do 2000. godine bili su zaboravljeni i zapušteni. Tada je Zavod za zaštitu  spomenika u saradnji sa Opštinom Pančevo rešilo da izvede radove ne bi li spasili temelje. Godine 2019. renovirani su u potpunosti.

Do svetionika najlakše ćete doći pešice ili biciklom. Možete mu prići i sa reke, vozeći se u čamcu. Koju god opciju da izaberete, verujte da je vredno izdvojiti vreme za upoznavanje ovih čuvara grada smeštenih na ušću Tamiša u Dunav.

Svetionici u Pančevu na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading