MOST OSTAO NA SUVOM Ovo je jedna od najvećih znamenitosti Banata

19:09

Turizam 0

Pre više od 30 godina, nakon promene toka Begeja, ostao je na suvom pešački most koji povezuje centar grada i naselje Mala Amerika

MOST OSTAO NA SUVOM Ovo je  jedna od najvećih znamenitosti Banata
Printscreen

Pešački most izgrađen je 1962. godine preko Begeja koji je tada još tekao tuda. Kasnije, 1985. godine skraćena je rečna okuka, a veštačka jezera su tako isplanirana da je most ostao na suvom.

U početku su Zrenjaninci tugovali, ali sada su već navikli na to. Možda bi i šteta bila da ga uklone. 

Most je izuzetno interesantan jer je to i na nekim svetskim sajtovima danas jedna od znamenitosti Banata. Pretpostavlja se da postoji još samo jedan most na suvom, pored ovog našeg zrenjaninskog. Ono što je još važno je i da je ovaj most prepun određene simbolike. On je izgrađen 1962. godine čovek koji ga je projektovao nije bio arhitekta.

MOST OSTAO NA SUVOM Ovo je  jedna od najvećih znamenitosti Banata Printscreen
 

 

Most ima dva stuba. Jedan je obelisk, a drugi ima kružnu osnovu, i visoki su 23, odnosno 16 metara. Ima noseću žicu i ojačanje 120 čeličnih kablova.

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading