10 MANJE POZNATIH DESTINACIJA U SRBIJI Mesta čija lepota će vas očarati i ostaviti bez daha

J. K.

12:00

Turizam 0

Želite da vikend provedete van grada? Za Vas smo priprelimi deset manje poznatih mesta čija će vas lepota i prefinjenost naterati da se ponovo vratite i naravno, zavolite Srbiju.

10 MANJE POZNATIH DESTINACIJA U SRBIJI Mesta čija lepota će vas očarati i ostaviti bez daha
shutterstock

 

 

SREMSKI KARLOVCI

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pozicija Sremskih Karlovaca na vrhu ove liste nije slučajna. Grad, koji se nalazi na samo osam kilometara od Novog Sada, nekada je bio sedište Srpske pravoslavne crkve u Habsburškoj monarhiji, ali je njegov istorijski značaj samo je jedan od mnogih razloga za posetu.

shutterstock

 

Grad je pun elegantne i raznovrsne arhitekture i čini se da poseduje više zanimljivosti nego što se može uklopiti u njegove granice. Prva srpska gimnazija i dalje postoji ovde. Tempo života takođe je savršen – uspavani grad sa dovoljno vreve da ga uzbudi. Reč „dragulj“ se preterano koristi, ali ponekad jednostavno odgovara ovom mestu.

 

SIROGOJNO

Ne budite uznemireni ako vam Sirogojno izgleda kao nešto iz sna. Nema potrebe da mahnito trljate oči ili pribegavate štipanju komadića kože. Deo ovog sela na Zlatiboru čini muzej na otvorenom, koji prikazuje tradicionalne načine života iz regiona, koji datiraju sve do 19. veka. Drvene zgrade koje krase pejzaž dodatno poboljšavaju iskustvo putovanja kroz vreme.

shutterstock

 

S pravom je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja 1983. godine, a konzervativni tempo života ovde je udaljen stotinu milja (tačnije 119) od haotičnog tempa današnjeg Beograda.

 

KNJAŽEVAC

Istočna Srbija nije prepuna veličanstvenih gradova (iako se ovde može pronaći najveća rupa koju je napravio čovek u Evropi), ali mali grad Knjaževac umanjuje taj trend. Smešten između tri različite planine, centar Knjaževca prilagođen je za divne nedeljne šetnje, danju uz svetlucavi tok reke Timok.

shutterstock

 

Knjaževac gotovo ostavlja utisak uspavanog srednjoevropskog grada, dok se male šarene kuće besposleno okupljaju kao da se bore za arhitektonski ponos mesta. Ovo bi mogla biti Austrija, ovo bi mogla biti Slovenija, ali ovo je Srbija. Ni vino u regionu nije napola loše.

 

DRVENGRAD

Možda se ne bi činilo naročito fer uključiti selo koje je namenski izgrađeno za bioskop, ali je teško zanemariti šarm Drvengrada. Poznat i kao Kustendorf, Drvengrad je izgrađen specijalno za klasik „Život je čudo“ Emira Kusturice i još jedno je od mnogih mesta za uživanje na Zlatiboru.

shutterstock

 

Ulice nose imena velikana kao što su Joe Strummer, Diego Maradona i Nikola Tesla. Zgrade su posvećene modernim ikonama poput Ive Andrića i Stanleia Kubricka. Drvengrad je jedinstveno, pravo igralište kreativnog genija.

 

RAJSKI KONACI

 

View this post on Instagram

 

A post shared by etnokuce.com (@etnokuce)

Etno-selo u centralnoj Srbiji, Rajski Konaci je savršeno mesto za posetu ako ste zainteresovani da napravite svoju rakiju, tradicionalno alkoholno piće popularno u Srbiji. Ko to ne želi da uradi? Ako bi detetu dali olovke za bojenje i rekli da nacrta selo – sve živopisne zgrade, kućnu udobnost i bujno zelenilo, e to su Rajski konaci. Možda nije najlakše doći, ali poseta Rajskih Konaka vredana je svakog sekunda.

 

MOKA GORA 

shutterstock

 

Naziv se prevodi kao „Mokra planina“, ali ne dozvolite da vas to zavara. Mokra Gora je još jedno divno mesto na Zlatiboru koje je vezano za Kusturicu, „Život je čudo“ (2004), iako je malo zasenjeno relativnom modernošću i etno-sjajem Drvengrada. Mokra Gora je najpoznatija po jedinstvenoj pruzi uskog koloseka, čija trasa izgleda kao osmica gledano s neba. Malo je verovatno da će posetioci imati priliku da vide tragove odozgo, pa ćete nam u tome morati samo verovati.

 

TOPOLA

Srbija je nacija puna istorijskih tačaka, a Topola predstavlja odličan dokaz da se nalazi negde pri vrhu te liste. Tu je Karađorđe izabran za vođu Prvog srpskog ustanka 1804. godine, koji je u suštini bio polazište moderne Srbije kao nezavisne države. Karađorđe i njegova porodica sahranjeni su u veličanstvenoj crkvi Svetog Đorđa, kolokvijalno poznatoj kao Oplenac.

shutterstock

 

Crkva ima neverovatan unutrašnji mozaik napravljen od oko 40 miliona obojenih komada. Topola je svako malo trbuh ove divne nacije.

 

PALIĆ

Smešten na samo 18 kilometara od granice sa Srbijom i Mađarskom, Palić je jedno od stalnih mesta na letnjem spisku za posetioce u tom području sa trunkom razuma. U gradu zapravo živi većinsko mađarsko stanovništvo, a oni koji traže zapanjujući primer vojvođanskog mađarskog uticaja ne moraju da traže dalje.

shutterstock

 

U blizini se nalazi jezero Palić, jezero koje postoji hiljadama godina ili po narodnom predanju od kad je pastir Pavle izgubio jagnje sa zlatnim runom i toliko zaplakao da se od njegovih suza formiralo jezero.

 

DONJA LOKOŠNICA 

shutterstock

 

Veći deo godine Donja Lokošnica je samo još jedno selo na jugu Srbije, dom za nešto više od hiljadu ljudi i ne mnogo više. Krajem leta, međutim, selo se transformiše iz uspavanog regionalnog grada u svetsku prestonicu crvene paprike, koja postaje preplavljena crvenom bojom. Jesen je poznata kao sezona boja i nigdje drugdje ovo nije istinitije nego u Donjoj Lokošnici.

 

LATKOVAC

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viktorija Knežević (@zar_maleni)

Četiri tradicionalne kuće od slame, blata i greda. To možda ne zvuči kao najuzbudljivije piće, ali Latkovac nije svačija šolja čaja. Nedaleko od grada Aleksandrovca, Latkovac je još jedno fascinantno etno selo koje je lepo koliko i intrigantno. Selo je nastalo pre nekih 500 godina, kada je bilo toliko malo da je bila potrebna samo jedna ograda da se odvoji, a malo se promenilo. Ovde čak možete ući u staru sudnicu, iako je pravda odavno napustila tu zgradu.

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading