Drvengrad – bajkoviti grad Emira Kusturice na Mokroj Gori
Autentično etno-selo gde se spajaju umetnost, tradicija i priroda
Autentično etno-selo gde se spajaju umetnost, tradicija i priroda
„Moj otac je bio ateista i uvek se deklarisao kao Srbin. Dobro, možda smo mi bili muslimani 250 godina, ali smo bili pravoslavci pre toga i duboko u sebi uvek bili Srbi, vera to ne može promeniti. Mi smo postali muslimani samo da bismo preživeli Turke."
Emir Kusturica je godinama istraživao svoje korene, kada je saznao pravu istinu, niko nije mogao da ga spreči da promeni veru.
Emir Kusturica filmskom režijom se bavi od 70-ih godina prošlog veka
Drvengrad se nalazi na razmeđi planina Zlatibora i Tare, preciznije u naselju Mokra Gora. Drvengrad je etno-selo izgrađeno po zamisli Emira Kusturice, za potrebe filma „Život je čudo“.
Filmski i muzički festival "Kustendorf" u svom 16. izdanju biće održan od 25. do 29. januara na Mećavniku, Mokra Gora, i time se vraća u svoj pravi zimski termin, najavljeno je u susretu sa medijima u Beogradu, u pres sali Vlade Republike Srbije.
Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije.
Biće održan od 6. do 10. maja godine u Drvengradu na Mokroj Gori.
Igrom slučaja, kralj Petar II Karađorđević, bežeći iz Beograda 6. aprila 1941, nakon večere kod gradonačelnika Zvornika Stanka Nikolića nakratko obreo u čuvenom Kur-salonu banje Koviljače gde je i proglasio opštu mobilizaciju, a potom se prebacio u Crnu Goru i sa nikšićkog aerodroma emigrirao u Grčku.
Kustendorf ove godine pod sloganom “Razdiruća i čudesna lepota stvaranja”, sa gostima i pred publikom, saopštili su organizatori