Počinju Dani Danila Lazovića u rodnom gradu Priboju

Velikan srpskog glumišta nikada neće biti zaboravljen

Priboj
rina

Deseti, jubilarni festival „Dani Danila Lazovića“, pod sloganom „Naših deset godina“ održava se u Priboju od 18 – 23. septembra. Ovogodišnji program čine dve celine, pretfestivalski (18. i 19.9.) dok se festivalski program odvija od 20-23.9. 

Festival „Dani Danila Lazovića“ posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona (sa  11 akreditovanih akademija) takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade (1000 €) dar Opštine Priboj.

Ovogodišnji stručni žiri čine: prof.dr.Radovan Кnežević, prof.Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Petar Božović, glumac, Vojin Ćetković, glumac, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, prof. Damir Mahmutović, Akademija dramskih umjetnosti Tuzla.

Direktor festivala Milorad Miki Damjanović pozvao je ljubitelje poezije, kao i sve poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vreme trajanja Festivala (18-23.9.2023.)

 „Pre tačno jedne decenije, rešili smo da, kao grupa entuzijasta, napravimo festival „Dani Danila Lazovića“. Pred nama su bili mnogi izazovi. Međutim, uz podršku građana i građanki Priboja, opštine Priboj, umetnika, profesora, visokoškolskih ustanova, radnika u kulturi grada Priboja, kreativnog tima, porodice Lazović, istaknutih pojedinaca, ministarstva kulture, preduzetnika… uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona kao značajan i nezaobilazan festival. Festival koji slavi ime barda našeg glumišta Danila Lazovića i time pokazuje da ne zaboravlja svoje velikane, festival koji pruža studentima glume priliku da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu, festival koji neguje kulturu lepo kazane reči i na delu pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi. Ove godine će se po prvi put, pored festivalskog dela programa, održati i pretfestivalski, što znači da će naši sugrađani i gosti šest dana uživati u predstavama, posebnim programima, muzici i umetnosti“, rekao je Milorad Damjanović direktor festivala „Dani Danila  Lazovića“.

Damjanović je izrazio veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj Festivala, Domu kulture „Pivo Кaramatijević“ Priboj (osnivaču) i Zavičajnom muzeju na nesebičnoj podršci svih godina postojanja Festivala.  

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading