FESTIVAL SPORTSKOG FILMA NA ZLATIBORU Fantastična manifesticija na srpskoj planini ulazi u drugu deceniju postojanja

J. K.

17:23

Manifestacije 0

Tradicionalnom dodelom nagrada za životno delo i projekcijom filma ”Skok” svečano je otvoren 11. Festival sportskog filma u Kulturnom centru na Zlatiboru.

FESTIVAL SPORTSKOG FILMA NA ZLATIBORU Fantastična manifesticija na srpskoj planini ulazi u drugu deceniju postojanja
Foto: Rina

 

Festival u organizaciji male opštinske uprave ulazi u drugu deceniju i ostvaruje sve veću i veću uspešnost. Na otvaranju je započet i takmičarski program festivala projekcijom filma Skok o Nataši Kovačević, autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića, koji su nagrađivani na ranijim festivalima. Članovi žirija su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović, a najbolji filmovi sa zlatiborskog festivala plasiraće se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu.

"Na ulasku u drugu deceniju postojanja nastavljena je tradicija dodele nagrada za životno delo. Hadži Petar Božović je dobitnik nagrade iz sveta glume, a među upečatljivim ulogama je u seriji „Više od igre“, verovatno najboljoj domaćoj sportskoj seriji. Proslavljeni glumac nije mogao da prisustvuje dodeli, kao ni najstariji dobitnik nagrade za životno delo, Aleksandar Kerković, košarkaški trener i profesor sporta koji je nedavno proslavio 100. rođendan. Neverovatan životni put imao je i doktor Ilija Jorga, jedan od utemeljivača karatea na Balkanu. Prvi Evropljanin koji je postao nosilac crnog pojasa 10. dan i osnivač fudokan karatea bio je preplavljen osećanjima i ovako je reagova na dodelu nagrade za životno delo", kažu organizatori.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Među dobitnicima je i legendarni rukometni trener Zoran Živković, najtrofejniji srpski selektor svih vremena i osvajač olimijskog zlata i kao igrač i kao trener. Laureat Đorđe Perišić bio je u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila prvo olimpijsko zlato u vaterpolu i jedan je od najistaknutijih sportskih radnika iz Crne Gore.

Ovogodišnji dobitnik povelje „Nataša Kovačević“ je srpski paraolimpijac Draženko Mitrović, osvajač 24 evropske, svetske i olimpijske medalje.

Specijalne nagrade zaslužila su i dva sportska kolektiva iz opštine Čajetina koju su ostvarili značajan uspeh prošle sezone. Čajetinske odbojkašice stigle su do Druge lige Srbije a priznanje je u ime kluba primio predsednik Dejan Škodrić dok su košarkaši Zlatibora osvajači regionalne Aba 2 lige a priznanje će im biti uručeno u nedelju na ceremoniji zatvaranja festivala.

Specijalno priznanja dobio je i proslavljeni glumac Milan Caci Mihailović, glumac i književnik u čast njegove maratonske duge stvaralačke karijere i Tomislav Santrač proslavljeni sportski novinar koji je decenijama svojim glasom ispunjavao programe Radio Niša i Radio Beograda.

Do nedelje svakog dana od 10 časova će u Kulturnom centru biti prikazano ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu koji će se nadmetati za devet nagrada a ulaz za publiku je besplatan.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading