FESTIVAL SPORTSKOG FILMA NA ZLATIBORU Fantastična manifesticija na srpskoj planini ulazi u drugu deceniju postojanja

J. K.

17:23

Manifestacije 0

Tradicionalnom dodelom nagrada za životno delo i projekcijom filma ”Skok” svečano je otvoren 11. Festival sportskog filma u Kulturnom centru na Zlatiboru.

FESTIVAL SPORTSKOG FILMA NA ZLATIBORU Fantastična manifesticija na srpskoj planini ulazi u drugu deceniju postojanja
Foto: Rina

 

Festival u organizaciji male opštinske uprave ulazi u drugu deceniju i ostvaruje sve veću i veću uspešnost. Na otvaranju je započet i takmičarski program festivala projekcijom filma Skok o Nataši Kovačević, autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića, koji su nagrađivani na ranijim festivalima. Članovi žirija su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović, a najbolji filmovi sa zlatiborskog festivala plasiraće se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu.

"Na ulasku u drugu deceniju postojanja nastavljena je tradicija dodele nagrada za životno delo. Hadži Petar Božović je dobitnik nagrade iz sveta glume, a među upečatljivim ulogama je u seriji „Više od igre“, verovatno najboljoj domaćoj sportskoj seriji. Proslavljeni glumac nije mogao da prisustvuje dodeli, kao ni najstariji dobitnik nagrade za životno delo, Aleksandar Kerković, košarkaški trener i profesor sporta koji je nedavno proslavio 100. rođendan. Neverovatan životni put imao je i doktor Ilija Jorga, jedan od utemeljivača karatea na Balkanu. Prvi Evropljanin koji je postao nosilac crnog pojasa 10. dan i osnivač fudokan karatea bio je preplavljen osećanjima i ovako je reagova na dodelu nagrade za životno delo", kažu organizatori.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Među dobitnicima je i legendarni rukometni trener Zoran Živković, najtrofejniji srpski selektor svih vremena i osvajač olimijskog zlata i kao igrač i kao trener. Laureat Đorđe Perišić bio je u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila prvo olimpijsko zlato u vaterpolu i jedan je od najistaknutijih sportskih radnika iz Crne Gore.

Ovogodišnji dobitnik povelje „Nataša Kovačević“ je srpski paraolimpijac Draženko Mitrović, osvajač 24 evropske, svetske i olimpijske medalje.

Specijalne nagrade zaslužila su i dva sportska kolektiva iz opštine Čajetina koju su ostvarili značajan uspeh prošle sezone. Čajetinske odbojkašice stigle su do Druge lige Srbije a priznanje je u ime kluba primio predsednik Dejan Škodrić dok su košarkaši Zlatibora osvajači regionalne Aba 2 lige a priznanje će im biti uručeno u nedelju na ceremoniji zatvaranja festivala.

Specijalno priznanja dobio je i proslavljeni glumac Milan Caci Mihailović, glumac i književnik u čast njegove maratonske duge stvaralačke karijere i Tomislav Santrač proslavljeni sportski novinar koji je decenijama svojim glasom ispunjavao programe Radio Niša i Radio Beograda.

Do nedelje svakog dana od 10 časova će u Kulturnom centru biti prikazano ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu koji će se nadmetati za devet nagrada a ulaz za publiku je besplatan.

Đokijada

KAKVA MANIFESTACIJA Nikad više ĐOKA na jednom mestu!

Manifestacije

18:00

12 maj, 2024

Stara Pazova/Belegiš - Skoro da nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja nije čula za glavne likove iz mnogih viceva, Muju i Hasu, Pericu i Đokicu. I dok se Bosanci najčešće smeju dogodovštinama ove prve dvojice, srbi to najrađe čine uz Đoku.

Komentari(0)

Loading