ŠANDOR JE IMAO SAMO JEDNU POSLEDNJU ŽELJU Ova priča svedoči o večnom prijateljstvu mađarskog i srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Manifestacije 0

Tokom šest decenija koliko se održava, Sabor trubača u Guči iznedrio je mnoge nesvakidašnje ljubavi, ali i prijateljstva za čitav život.

ŠANDOR JE IMAO SAMO JEDNU POSLEDNJU ŽELJU Ova priča svedoči o večnom prijateljstvu mađarskog i srpskog naroda (FOTO/VIDEO)
Lepote Srbije

Jedna takva priča ispisana je svedočeći o večnoj povezanosti srpskog i mađarskog naroda. Skoro dvadeset godina kod Slobodana Slavkovića iz Guče dolazila je grupa od oko 30 bajkera iz mesta Pečulj, a među njima je bio i Šandor Farkaš. Koliko je ovaj Mađar zavoleo Srbe i srpsku trubu najbolje je pokazao onda kad su mu dani na ovom svetu bili odbrojani.

ŠANDOR JE IMAO SAMO JEDNU POSLEDNJU ŽELJU Ova priča svedoči o večnom prijateljstvu mađarskog i srpskog naroda (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA/Večni dom ovog Mađara sada je u Guči
 

„Jednog proleća stigla nam je vest da se Farkaš razboleo. Dobio je karcinom kostiju i pošto je znao da mu zbog razvoja bolesti nije ostalo puno od života, izrazio je želju da se kremira, a da se pepeo iz urne razaspe u reku Bjelicu uz zvuke trube. To je učinjeno pre sedam godina kada je preminuo. Bilo je izuzetno dirljivo, a meštani koji su tome prisustvovali mesecima su prepričavali taj događaj”, rekao je Slobodan iz Dragačeva.

ŠANDOR JE IMAO SAMO JEDNU POSLEDNJU ŽELJU Ova priča svedoči o večnom prijateljstvu mađarskog i srpskog naroda (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA/Prijatelji svake godine na Saboru trbača evociraju uspomene
 

Poslednja Farkašova adresa zauvek je ostao sokak u Guči, a osim što je pepeo posut u ovoj varošici, na zidu jedne kuće u hladu stoletne lipe stoji njegova slika i ispisane tri reči na srpskom jeziku ''zauvek sa nama". Njegovi prijatelji nakon smrti ne propuštaju Sabor trubača, a na taj način evociraju večne uspomene na Farkaša. Tako je i ovog avgusta kada su se okupili u Slobodanovoj kući kao nekada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„On je Srbe zavoleo do groba, svake godine je dolazio u Guču i živeo je za taj Sabor, čitave godine je šparao za te dane. Opčinila ga je količina dobrote ovde, i uvek je govorio da je jedino Srbi imaju”, rekao je Predrag Lukić iz Osjeka.

ŠANDOR JE IMAO SAMO JEDNU POSLEDNJU ŽELJU Ova priča svedoči o večnom prijateljstvu mađarskog i srpskog naroda (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA/Mađar opčinjen srpskom dobrotom želeo da njegov pepeo bude rasut u Guči
 

Kada se Bjelicom prisipao pepeo ovog Mađara po njegovoj želji svirao je orkestar Gvozdena Rosića, a ovaj događaj tada je zabeležio i BBC.

Kako da dođete od Beograda do Sabora trubača u Guči:

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading