Misterije starih Srba: Neobjašnjivi događaji, mistične pojave i verovanja starih Srba koja su opstala do danas

11:00

Kultura 0

Stari Srbi su verovali u mnoge mistične pojave i imali brojne rituale. Otkrivamo neobjašnjive događaje i verovanja koja su opstala do danas.

Misterije starih Srba: Neobjašnjivi događaji, mistične pojave i verovanja starih Srba koja su opstala do danas
Shutterstock

Vampiri: Srpske legende o nemrtvima

Jedna od najpoznatijih mističnih pojava u srpskoj tradiciji je verovanje u vampire. Legenda o Petru Blagojeviću, koji je živeo u 18. veku u selu Kisiljevo, jedna je od prvih zabeleženih priča o vampirima u Evropi. Nakon njegove smrti, meštani su prijavljivali čudne smrti i tvrdili da su ga videli kako hoda noću. Ovo verovanje i danas opstaje u nekim ruralnim delovima Srbije.

Vile i Zmajevi: Čuvari prirode

Stari Srbi su verovali u vile i zmajeve kao čuvare prirode. Vile su smatrane prelepim bićima koja žive u šumama i pomažu ljudima, dok su zmajevi bili zaštitnici sela od zla. Mnoge narodne pesme i priče govore o susretima sa ovim mitološkim bićima, a neki običaji povezani sa njima i dalje se praktikuju.

Proročanstva i vidovnjaci

U srpskoj tradiciji postoje mnoge priče o proročanstvima i vidovnjacima. Najpoznatija proročica je Kremansko proročanstvo koje su sastavili proroci Miloš i Mitar Tarabić iz sela Kremna. Njihova proročanstva o budućnosti Srbije i sveta fasciniraju ljude i dan-danas.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading