Nemanjići - dinastija tajni: Manje poznate priče o intrigi, ljubavi i izdaji u dinastiji Nemanjić

10:00

Kultura 0

Dinastija Nemanjić je jedna od najznačajnijih u srpskoj istoriji. Otkrivamo manje poznate priče o intrigi, ljubavi i izdaji koje su obeležile ovu dinastiju.

Nemanjići
wikimedia/epa

Intrige na dvoru

Dinastija Nemanjić je bila poznata po političkim intrigama i borbama za vlast. Nakon smrti Stefana Nemanje, njegovi sinovi Vukan i Stefan Nemanja II (Prvovenčani) sukobili su se oko prestola. Ovaj sukob je bio praćen zavereničkim planovima, tajnim dogovorima i diplomatijom sa stranim silama.

Ljubavne priče i skandali

Nemanjići su takođe bili poznati po svojim ljubavnim pričama i skandalima. Kraljica Jelena Anžujska, supruga kralja Uroša I, bila je poznata po svojoj lepoti i uticaju na političke odluke svoga muža. Njihov brak je bio pun strasti, ali i političkih saveza i neprijateljstava.

Izdaja u porodici

Jedna od najdramatičnijih priča o izdaji u dinastiji Nemanjić je sukob između kralja Milutina i njegovog sina Stefana Dečanskog. Milutin je oslepeo Stefana kako bi ga sprečio da preuzme presto, ali je Stefan kasnije povratio vid i preuzeo vlast. Ova priča o izdaji, borbi za vlast i porodičnim sukobima osvetljava kompleksne odnose unutar dinastije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading