NJEGOVE REČI VAM MOGU POMOĆI Ovo je 10 najvećih mudrosti Nikole Tesle koje vam mogu promeniti život

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Osim što je bio izumitelj, bio je i vizionar, a njegova vizija smrti i danas se prepričava – verovao je da smrti ne postoji

NJEGOVE REČI VAM MOGU POMOĆI Ovo je 10 najvećih mudrosti Nikole Tesle koje vam mogu promeniti život
Lepote Srbije/K.R.

 

Nazivali su ga sanjarom, rugali se njegovim idejama, ali vreme je sve postavilo na svoje mesto. Nikola Tesla je bio neverovatno talentovan. Do svojih otkrića je dolazio lako, kao u šali. Govorio je kako mu tehnička rešenja sama padaju na pamet, dok je na svet i na ljude gledao je potpuno drugim očima.

Osim što je bio izumitelj, bio je i vizionar, a njegova vizija smrti i danas se prepričava – verovao je da smrti ne postoji!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Što se Tesle tiče, postoje tri načina da se uveća energija koja dovodi do ljudskog progresa. U kontekstu njegove religioznosti bitan je drugi način o kome govori. Naime, on kaže da treba umanjiti snagu sila koje sputavaju napredak, a to su po njegovom mišljenju neznanje, ludilo i verski fanatizam, prenosi Kurir Stil. Uklanjanje tih sila će doneti mir.

– Ne može biti napretka ako on nije neprestano usmeren ka povećanju blagostanja, mira i dostignuća – rekao je Tesla o religiji rekao nekoliko godina pre svoje smrti, u intervjuu za američki časopis „Liberti“, februara 1937. godine

Odrastao je u porodici predanih vernika, premda je kasnije izjavljivao da veruje u Boga koji ne pripada nijednoj veroispovesti.

Nikola Tesla vikipedija/Nikola Tesla
 

Tesla se po mnogo čemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti. Nikola je uvek tvrdio da je mentalna komponenta povezana s duhovnošću ljudskog bića i željom za saznanjem i teškim radom, omogućava nečiji napredak.

A neke od njegovih najvećih mudrosti, koji svaki čovek treba pažljivo da pročita, su:

– Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka.

– Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.

– Čovek mora da vežba umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada.

– Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti.

– Učio sam mnoge jezike, proučavao literature i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

– Od svih „sila trenja“, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva „najveće zlo u svetu“.

– Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. NJegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva.

– Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.

– Ako ne znate kako, posmatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

Komentari(0)

Loading