NARODNA VEROVANJA ZA MESEC MAJ: Prema crkvenom tumačenju naziva se carski, a pojedini običaji se poštuju vekovima

20:00

Kultura 0

Mnogi običaji se prema narodnim verovanjima vezuju za mesec maj, a u nastavku teksta saznajte koji su to.

NARODNA VEROVANJA ZA MESEC MAJ: Prema crkvenom tumačenju naziva se carski, a pojedini običaji se poštuju vekovima
Shutterstock

Narodni kalendar kod Srba ima skup nepisanih pravila kojih se ljudi vekovima pridržavaju.

Tako se mesec maj prema crkvenom tumačenju naziva i carski mesec, a od davnina se smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali, niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

OSOBE ROĐENE U MAJU

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vesele su i po prirodi vedra duha. Oštrog pogleda, sklone ka naukama i učenju. Pametne su, pa će novac lako zarađivati, ali isto tako i brzo trošiti i zbog toga mogu da imaju velike nevolje.

Naizgled su mirne, ali zapravo lako planu i tada mnogo govore. Reč je o otvorenim osobama koje odmah „u brk” kažu šta hoće i šta o osobi misle. April im je baksuzan mesec i tada će imati svakakve štete. Treba da se paze bolesti stomaka.

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, a sve ritualne radnje koje se vrše vezane su za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Najviše magijskih rituala u predhrišćansko doba vršeno je oko Đurđevdana, jer je od tog dana zavisilo kakav će biti čitav maj, piše Opanak.rs.

Prema narodnom verovanju oni koji u maju okite vrata, prozore i čitavu kuću raznim biljem imaće plodnu godinu.

Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

Iz tog perioda potiče i kićenje vrata, prozora i čitave kuće raznim biljem, kako bi godina i dom bili "berićetni" – "da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru". Ponegde je običaj da ovo kićenje zelenilom vrše na sam Đurđevdan pre zore.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading