Crkva danas obeležava PREPODOBNOG TEODORA TRIHINU: Danas bi trebalo da uradite jednu stvar i pomolite mu se za sreću i zdravlje

16:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. aprila po julijanskom, a 3. maja po gregorijanskom kalendaru.

Crkva danas obeležava PREPODOBNOG TEODORA TRIHINU: Danas bi trebalo da uradite jednu stvar i pomolite mu se za sreću i zdravlje
Shutterstock

Teodor Trihina je hrišćanski asketa 4. veka.

Poreklom je Carigrađanin, i sin bogatih roditelja. Kao mladić ostavio je svoje roditelje, dom i bogatstvo, i nastanio se u jednom pustinjskom manastiru u Trakiji. Tu se predao veoma teškim podvizima. Spavao je na kamenju — da bi samo manje sna imao, išao je stalno gologlav, i odevao se u jednu haljinu od kostreti, zbog čega je i prozvan Trihin ili Kostret. Hrišćani veruju da ga je, zbog velikog samomučenja radi spasenja duše, Bog obdario velikim darom čudotvorstva i za vreme života i posle smrti. Mirno je skončao oko 400. godine. Telo mu se pokazalo mirotočivim.

U narodu se zadržalo verovanja da na dan svetog Trihina treba da oprostite svima koji su vam naneli zlo i nešravdu i da se pomolite za sreću i zdravlje najbližih.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading