"I TATA BI SINE" Malo ko zna kako je čuvena replika iz kultnog filma "Ko to tamo peva" nastala

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Predlog direktora fotografije postao istorija

"I TATA BI SINE" Malo ko zna kako je čuvena replika iz kultnog filma "Ko to tamo peva" nastala
Youtube / Klasik Srbija

Film "Ko to tamo peva" jedno je od omiljenih ostvarenja u istoriji domaće kinematografije čijih se replika i dan-danas prisećamo. Jedna od njih je "I tata bi, sine".

"Ko to tamo peva" je film snimljen 1980. godine u režiji Slobodana Šijana, a prema scenariju Dušana Kovačevića. Radnja se odvija neposredno pred početak Drugog svetskog rata, a grupa putnika je u dotrajalom autobusu firme "Krstić i sin" krenula za Beograd.

Jedna od zanimljivijih scena jeste ona kada Pavle Vuisić izgovara "I tata bi, sine", a Božidar Bota Nikolić, direktor fotografije ovog filma, otkrio je nedavno kako je ona nastala.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Snimao sam sa Zoranom Čalićem film 'Kakav deda, takav unuk', koji je imao pola miliona gledalaca. Predložio sam Kovačeviću i Šijanu da odemo da gledamo šta je to što narod voli. Odbili su moj predlog. Otišao sam u bioskop i konstatovao da je ljubav ono što privlači publiku. Dušku sam rekao da u scenario za film 'Ko to tamo peva' mora da ubaci ljubavnu scenu. On je napravio lik Nede Arnerić i Slavka Štimca. Duško je tek posle napisao i ono čuveno: 'I tata bi, sine'. Pre toga nije bilo ljubavi u našem filmu", rekao je Bota.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading