OVOM JUNAKU JE POSVEĆEN „MARŠ NA DRINU“ Da li znate u čiju čast je stvorena čuvena srpska pesma?

Lepote Srbije

13:00

Kultura 4

Prema zabeleškama hroničara, u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu srpski vojnici su pokazali nezabeleženo junaštvo.

OVOM JUNAKU JE POSVEĆEN „MARŠ NA DRINU“ Da li znate u čiju čast je stvorena čuvena srpska pesma?
Wikipedia

I to ne samo seljaci od kojih je srpska armija uglavnom bila sastavljena, već i njihovi nadležni oficiri i podoficiri. Među mnogobrojnima, izdvaja se i pukovnik Milivoje Stojanović Brka, slavni komandant Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, u narodu nazvanog Gvozdeni puk.

O hrabrosti, čojstvu i junaštvu legendarnog pukovnika Stojanovića zabeležena su brojna svedočenja, a ostao je i zapis da je njemu u čast istaknuti srpski kompozitor Stanislav Binički komponovao čuveni „Marš na drinu“, za koji je Milivoje Popović napisao birane stihove.

Wikipedia
 

Milivoje Stojanović rođen je u Požarevcu 1873. godine. Posle završene Vojne akademije, kao pešadijski potpukovnik, ubrzo postaje komandant Podoficirske pešadijske škole.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Prvom balkanskom ratu komandovao je 12. pukom, a za iskazanu hrabrost prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević mu je lično uručio Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, skinuvši to najviše odlikovanje Kraljevine Srbije u tom ratu sa svojih i zadenuvši ga na Stojanovićeve grudi.

Potom je Stojanović imenovan za komandanta Kraljevske garde. Nakon izbijanja Prvog svetskog rata, sam je zahtevao da bude u jedinici koja će biti neposredno na frontu i to mu je i omogućeno.

U trenutku kada je krajem 1914. godine srpska vojska, odlukom njenih slavnih komandanata Živojina Mišića i Radomira Putnika naredila kontranapad, Stojanović je zbog zapaljenja pluća trebalo da bude smešten u bolnicu. Kada je, međutim, čuo za Mišićevo i Putnikovo naređenje da se neprijatelj mora proterati preko Kolubare, Stojanović je, kako je ostalo zapisano, rekao:

„Moje mesto je među mojim vojnicima. Kada se svrši borba, kad potisnemo neprijatelja, otići ću u bolnicu da se lečim. A sada, ostajem ovde“.

Na potezu utvrđenih neprijateljskih položaja, Kremenica – Vis, posle više ponovljenih juriša, pukovnik Milivoje Stojanović Brka je i dalje bio ispred svojih vojnika. Istoričari su preneli da su mu – pre nego što su ga u jednom takvom naletu pokosili neprijateljski hici – poslednje reči bile: „Napred, na neprijatelja!“.

Wikipedia
 

Pripadnici Gvozdenog puka su nastavili napredovanje i pod komandom Stojanovićevog zamenika potpukovnika Dimitrija Milića slomili otpor neprijateljskih formacija na toj. Time je slavni Gvozdeni puk, osvojio jednu od najvažnijih tačaka u Kolubarskoj bici.

Ukupni gubici ovog puka u ratovima od 1912. do 1918. godine, tokom kojih je učestvovao u gotovo svim značajnijim bitkama, iznose približno 32 oficira i 1.239 podoficira i vojnika. U istom periodu, ranjeno je 148 oficira i 6.492 vojnika i podoficira.

U ove podatke nisu uvrštena imena pripadnika Gvozdenog puka koji su stradali od bolesti, naročito od kolere i tifusa, jer nikad nisu tačno utvrđeni. U svakom slučaju, sa svojim komandantom Milivojem Stojanovićem Brkom otišli su u istoriju i večnu slavu!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(4)

Loading
Nikola

25.10.2022 17:15

Komandant nad komandantima. Slavni Brka je ležao u bolnici i prilikom posete vojnih starešina vojniku koji je služio kafu desi se da mu poslužavnik ispadne prospe sve i dobije šamar od jednog starešine. Videvši to Brka ga kazni sa mesec dana zatvora zbog udaranja njegovog vojniku. Ovaj ode da se žali vojvodi Stepi a naš vojvoda ga kazni sa još mesec dana tako da je dobio dva meseca zatvora. Tada je vojvoda Stepa izdao naređenje da niko ne sme udariti vojnika Gvozdenog puka

Ja

26.10.2022 02:03

@Nikola - Jedan i dva su tri, zar ne?

Dragan

26.10.2022 04:42

Naježim se uvek kada ovakve tekstove čitam. Bolje da danas srpski narod ne bude u situaciji da kao tada, plašim se da nismo ni delić od tadašnje svesti, morala i dostojanstva kao tada.

Predrag

02.11.2022 05:36

Slava I'm. To je bila vojska a ne ovi danasnji depilirani I istetovirani JADNICI.