PREMA STARIM VEROVANJIMA OVE OSOBE NIKAKO NE MOGU DA VAM BUDU KUMOVI Crkva jasno stavila do znanja šta morate da poštujete!

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Ako ste ikada bili u dilemi ko ne sme da vam bude kum, donosimo vam pravi odgovor!

krštenje
Shutterstock

Krštenje dete je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred jesvetao praznik za celu porodicu! Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja se mora posvetiti izboru kumova za bebu!

Smatra se da su kumovi anđeli u svetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život, koji će ga celog života štititi od iskušenja. Izbor kumova utiče na budućnost deteta, uzmite to u obzir.

Tajna krštenja deteta se obavlja jednom. Ni u kom slučaju dete se ne sme ponovo krstiti, šta god da se desi! Crkva drugi put zabranjuje ovaj sveti obred. Kakve kumove roditelji izaberu detetu, takvi će ostati za života.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

PREMA STARIM VEROVANJIMA OVE OSOBE NIKAKO NE MOGU DA VAM BUDU KUMOVI Crkva jasno stavila do znanja šta morate da poštujete! Shutterstock/Krštenje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Koje osobe nam ne mogu nikako biti kumovi?

Ne možete uzeti devojku mlađu od 14 godina za kumu, a dečaka do 15 godina za kuma. Tek posle ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem, smatra crkva.

Takođe, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Osim toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi.

PREMA STARIM VEROVANJIMA OVE OSOBE NIKAKO NE MOGU DA VAM BUDU KUMOVI Crkva jasno stavila do znanja šta morate da poštujete! Foto: Rina
 

Kumovi za venčanje

U narodu se veruje da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje je o trudnicama koje ne treba uzimati za kume.

Šta je nesebična ljubav, kako prepoznati granice između dobra i zla, šta je vera, savest, strpljenje i milosrđe: o svemu tome duhovni roditelji treba da govore kumčetu. Ovo je njihov glavni poklon!

Crkva kaže da je najvažnija samo jedna osobina

Međutim, prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu ili za venčanje bude dobra osoba, sve ostale stvari su manje važne!

Teško je razumeti i prihvatiti takvu izjavu, jer je uobičajeno da u kuću kumčeta donosimo novac, igračke, besposleno provodimo vreme sa detetom. Sjajno je, naravno! Ali mnogi ljudi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori.

Mladoj, nezreloj duši je jako teško da se snađe u potpuno novom svetu za njega! Da ne biste pogrešili u mladosti, da biste postali uspešna odrasla osoba i da se kasnije ne bi kajali, potrebno je da dobijete dostojno duhovno i moralno obrazovanje u detinjstvu.

 

TUŽNA SUDBINA: Ko je Mile koji ide lajkovačkom prugom?

TUŽNA SUDBINA: Ko je Mile koji ide lajkovačkom prugom?

Kultura

17:00

24 jul, 2024

Kod nas ništa ne može da prođe bez kontroverzi i teorija zavera, a ta sudbina je zadesila i čuvenu pesmu. Iako je pesma Ide Mile lajkovačkom prugom bila i ostala jedna od najomiljenijih u narodu, u novije vreme se pojavljuju izvori koji tvrde da se ona znatno razlikuje od izvornog teksta, koji ima znatno moćniju poruku i potresniji kontekst.

Komentari(0)

Loading