MORALNI ZAKON ILI STVAR RELIGIJE? "Stićiće ga karma", kažu naši stari, a evo i šta ona predstavlja u stvari (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Karma je pojam indijske filozofije koji označava neumoljivo i neizbežno sazrevanje svakog našeg htenja ili čina, odnosno svako delanje koje pokreće lanac uzroka i posledica. Karma drži čoveka u večnom toku zbivanja (samsara), koji se smatra izvorom patnje i iz kojeg se traži oslobođenje (mokša).

MORALNI ZAKON ILI STVAR RELIGIJE? "Stićiće ga karma", kažu naši stari, a evo i šta ona predstavlja u stvari (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Karma

Zakon karme se ne nameće spolja, on je položen u samoj našoj prirodi. Suština zakona karme je da svako biće snosi posledice sopstvenih dela. Tako je delanje istovremeno ispoljavanje volje i uzrok uslovljenosti subjekta. Delo tako postaje „zakon čijem se dejstvu ne može izbeći". Svako biće nasleđuje sopstvena dela, nastavljajući sa činjenjem novih dela, čije će posledice osetiti kasnije. Zbir čovekovih dela određuje njegov sadašnji i budući život, a sadašnji život i karakter određeni su delima izvršenim u pređašnjem životu. Zakon „dozrevanje plodova“ se ne ograničava na jedan život, nego je osnov vere u preporađanje.

Tako je karma pokretna snaga moralnog determinizma u individualnom životu, a takođe i opšteg uzročnog zbivanja u svemiru. Zakon karme je opšti zakon koji se primenjuje i na ljude i na bogove, biljke i životinje.

Kada mislimo, govorimo ili delujemo, mi iniciramo silu koja će imati odgovarajuću reakciju. Ova povratna sila može biti modifikovana, promenjena ili sprečena, ali većina ljudi nije u stanju da je neutrališe.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Taj zakon uzroka i posledice nije neko kažnjavanje, već postoji zbog učenja i razvoja. Kako bi prestali da se plašimo i počeli da razumemo svet karme i reinkarnacije, potrebno je poznavati karmička pravila.

Veliki zakon

Ovo je takođe poznato i kao zakon "Uzroka i posledice". To znači da šta god pošaljemo u Svemir, to će nam se i vratiti. Ako želimo sreću, mir, ljubav, prijateljstvo, onda mi treba da budemo srećni, miroljubivi, puni ljubavi i prijateljski nastrojeni.

Zakon kreacije

Mi smo jedno sa Svemirom, iznutra i izvan. Šta god nas okružuje govori nam i o našem unutrašnjem stanju. Budite svoji, okružite se onim što želite da bude prisutno u vašem životu.

Zakon poniznosti

Ono što odbijate da prihvatite, istrajaće, ići će dalje za vama. Ako je ono što vidite neprijatelj, ili neko s osobinama koje smatrate negativnim, onda vi sami niste fokusirani na viši nivo postojanja.

Zakon razvoja

Sve što imamo u svom životu smo mi sami, i samo nad sobom treba da ostvarimo kontrolu. Kada promenimo sebe iznutra, tada naše srce i čitav život prate tu promenu…

Zakon odgovornosti

Mi smo odraz onoga šta je oko nas i ono što je oko nas odraz je nas samih. To je univerzalna istina. Moramo postati odgovorni za svoj život.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading