STARIJI GA PAMTE, MLADI ĆE REĆI NIKAD ČULI Legendarni jugoslovenski TV voditelj (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Kamenko Katić (Đurđevo, 25. mart 1935 — Novi Sad, 31. mart 2018) bio je jedan od najcenjenijih jugoslovenskih televizijskih voditelja i prezenter vremenske prognoze u TV dnevniku na Televiziji Beograd.

STARIJI GA PAMTE, MLADI ĆE REĆI NIKAD ČULI Legendarni jugoslovenski TV voditelj (VIDEO)
Printscreen/kamenko katić

Rođen je u malenom selu Đurđevu u opštini Žabalj, u Vojvodini, a kao šestogodišnji dečak ostao je bez roditelja. Iako je pohađao Realnu gimnaziju u Novom Sadu završio je srednju veterinarsku školu u Šapcu. Potom je kratko studirao veterinu i agronomiju, zatim istoriju i geografiju, da bi se naposletku odlučio i završio studije etnologije na Filozofskom fakultetu.


Još kao student počeo je da radi kao spiker na Radio Titogradu, a potom i na Radio Sarajevu. Bio je jedan od prvih televizijskih spikera na Radio-televiziji Sarajevo nakon njenog osnivanja.
STARIJI GA PAMTE, MLADI ĆE REĆI NIKAD ČULI Legendarni jugoslovenski TV voditelj (VIDEO) Printscreen/kamenko katić
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


U januaru 1962. prelazi u Televiziju Beograd gde je punih 17 godina prezentovao vremensku prognozu u centralnoj informativnoj emisiji TV Dnevnik. Nakon toga prelazi u sekciju dokumentarnog programa gde je kao autor i voditelj uradio preko 300 reportaža. Među brojnim emisijama i reportažama koje je radio izdvajaju se Uzgred budi rečeno, Život je život, Salašari, Mečkari, Partizanka Slavica, Planinski mesec nad našim sokakom, Svetlani u znak priznanja i druge.

Autor je kratkog dokumentarniog filma Rekvijem za Jovana Aćanskog (1991, u produkciji Dunav filma). Igrao je i u televizijskim serijama TV Bukvar (1969, voditelj) i Sedam plus sedam (1978).

Kamenko je bio jedno od najomiljenijih televizijskih lica nekadašnje Jugoslavije i gledaoci su ga često zvali „naš Kamenko”.


U pesmi "Halid invalid Hari" Ramba Amadeusa, Kamenko se pominje u stihu „Kamenko je rek'o biće kišni dan, svratili smo kod strika i pozajmili kišobran”.

Nakon penzionisanja živeo je u Belegišu kod Stare Pazove.

Izvor: Niste znali

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading