ŠTA JE AKVAFABA? Reč je o fenomenalnom sastojku koji menja jaja u mnogim receptima i korisna je, kako za alergične, tako i za one koji poste
Akvafaba je tečnost koja ostaje nakon kuvanja mahunarki, najčešće leblebija (slanutka). Naziv "akvafaba" dolazi od latinskih reči "aqua" (voda) i "faba" (pasulj).

Ova tečnost je bogata proteinima i skrobom, što joj daje jedinstvene osobine slične belancetu jajeta.
Akvafaba je proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.
Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.
Najsličnija je belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
Kako se se koristi akvafaba
Zamena za jaja: Akvafaba može da zameni jaja u mnogim receptima, uključujući pečenje kolača, pravljenje majoneza i drugih sličnih proizvoda.
Šlag: Može se mutiti dok ne postane penasta i čvrsta, poput belanceta, i koristiti za pravljenje šlaga i macaronsa.
Veganski majonez: Kada se kombinuje s uljem, sirćetom i začinima, akvafaba može da se koristi za pravljenje veganskog majoneza.
Vege pljeskavice: Koristi se kao vezivo u veganskim pljeskavicama , zamenjujući jaja.
Korisna je za alergične
Akvafaba je odlična alternativa za ljude koji su alergični na jaja ili imaju intoleranciju na jaja. Takođe, popularna je među veganima jer omogućava pripremu mnogih tradicionalno neveganskih jela. Idealna je zamena za jaja u danima posta.
Akvafaba se može koristiti u mnogim receptima, bilo da se radi o slatkim ili slanim jelima. Kulinarska mašta je jedino ograničenje!
Pročitajte još:

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(0)