KORISNE SAMONIKLE BILJAKE SRBIJE Jedne je proglašena za NAJZDRAVIJU NA SVETU, evo zašto
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti.
![Potočarka](/data/images/2024-03-09/80038_potocarka_f.jpg?timestamp=1722549600)
Potočarka je vodena ili polu-vodena višegodišnja zeljasta biljka. Njeno prirodno stanište su neposredna blizina sporih, čistih voda, izvora i potoka. Međutim, može se uzgajati i u bašti, na terasi ili čak u zatvorenom prostoru.
Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Osim toga, u svom sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin. Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, što je čini sjajnom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Dakle, potočarka je izuzetno korisna biljka.
Uz potočarku, u Srbiji možete pronaći i druge jestive samonikle biljke koje su takođe veoma zdrave. Evo nekoliko primera:
Bokvica ženska (Plantago major): List bokvice se koristi u ljudskoj ishrani i bere se od maja do septembra. Ova biljka je bogat izvor vitamina C, belančevina i šećera, a takođe sadrži i limunsku kiselinu i sluz. Bokvica poboljšava apetit, reguliše probavu i ima diuretičko dejstvo.
Borovnica (Vaccinium myrtillus): Plodovi borovnice su tamnoplavi i prepuni lekovitih sastojaka. Oni sadrže vitamine B kompleksa, vitamin C, minerale poput magnezijuma, fosfora i kalijuma, limunsku kiselinu, šećer i druge korisne materije. Borovnica pomaže u lečenju dijareje i problema sa crevima i želucem. Takođe, blagotvorno deluje na nervni sistem i na čulo vida.
Zova (Sambucus Nigra): Za pripremu zimnice koriste se bobičasti plodovi i cvetovi zove. Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini.
Ove biljke su samo neki od primera jestivog samoniklog bilja koje se može naći u Srbiji. Važno je da se pre konzumacije biljaka dobro informišete o njihovim svojstvima i pravilnom sakupljanju kako biste uživali u njihovim blagodetima.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)