Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore
Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.
Zvali je krempita ili kremšnita, ovaj neodoljivi dezert napravljen od tankih kora i izdašnog i kremastog fila, jedna je od omiljenih poslastica na našim prostorima već generacijama.
Krempite su jedan od prvih domaćih slatkiša koji nas asociraju na detinjstvo, vikende kod bake i porodične izlaske u poslastičarnice, a ovi slatki zalogaji dobijaju se prilično jednostavno.
Da bi ukus bio još lepši, a tekstura kore još laganija, obavezno u testo dodajte i dve kašike mlevenih oraha i, verujte nam, nećete se pokajati!
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Starinska krempita sa orasima
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Za kore:
7 žumanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
5 kašika vode
2 šoljice ulja
Za fil:
1 litar mleka
7 belanaca
4 kesice pudinga od vanile
250 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
Za dekoraciju:
šećer u prahu po ukusu
Priprema:
Dobro umutite žumanca, pa im dodajte šećer, vodu i ulje.
Uz neprestano mućenje, malo po malo, dodajte mlevene orahe i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa mutite najmanjom brzinom dok ne bude kompaktno.
Podelite smesu na dva dela i ispecite dve tanke kore, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. (Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.)
Stavite mleko da se kuva, a odvojte malu količinu da u njoj razmutite puding. Čim krene da ključa, sklonite, sipajte razmućen puding, pa vratite na vrelu ringlu uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite s vatre.
Umutite odvojeno belanca i šećer, pa dodajte u topao puding, kašiku po kašiku i promešajte. Ostavite da se hladi.
Postavite jednu koru na tacnu, pa nanesite fil i preklopite drugom korom.
Kad se stegne, možete posuti šećer u prahu pre sečenja na kocke.
(Espreso)
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Komentari(0)