Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore
Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.

Zvali je krempita ili kremšnita, ovaj neodoljivi dezert napravljen od tankih kora i izdašnog i kremastog fila, jedna je od omiljenih poslastica na našim prostorima već generacijama.
Krempite su jedan od prvih domaćih slatkiša koji nas asociraju na detinjstvo, vikende kod bake i porodične izlaske u poslastičarnice, a ovi slatki zalogaji dobijaju se prilično jednostavno.
Da bi ukus bio još lepši, a tekstura kore još laganija, obavezno u testo dodajte i dve kašike mlevenih oraha i, verujte nam, nećete se pokajati!
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Starinska krempita sa orasima
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Za kore:
7 žumanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
5 kašika vode
2 šoljice ulja
Za fil:
1 litar mleka
7 belanaca
4 kesice pudinga od vanile
250 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
Za dekoraciju:
šećer u prahu po ukusu
Priprema:
Dobro umutite žumanca, pa im dodajte šećer, vodu i ulje.
Uz neprestano mućenje, malo po malo, dodajte mlevene orahe i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa mutite najmanjom brzinom dok ne bude kompaktno.
Podelite smesu na dva dela i ispecite dve tanke kore, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. (Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.)
Stavite mleko da se kuva, a odvojte malu količinu da u njoj razmutite puding. Čim krene da ključa, sklonite, sipajte razmućen puding, pa vratite na vrelu ringlu uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite s vatre.
Umutite odvojeno belanca i šećer, pa dodajte u topao puding, kašiku po kašiku i promešajte. Ostavite da se hladi.
Postavite jednu koru na tacnu, pa nanesite fil i preklopite drugom korom.
Kad se stegne, možete posuti šećer u prahu pre sečenja na kocke.
(Espreso)

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk
Komentari(0)