Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore
Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.
Zvali je krempita ili kremšnita, ovaj neodoljivi dezert napravljen od tankih kora i izdašnog i kremastog fila, jedna je od omiljenih poslastica na našim prostorima već generacijama.
Krempite su jedan od prvih domaćih slatkiša koji nas asociraju na detinjstvo, vikende kod bake i porodične izlaske u poslastičarnice, a ovi slatki zalogaji dobijaju se prilično jednostavno.
Da bi ukus bio još lepši, a tekstura kore još laganija, obavezno u testo dodajte i dve kašike mlevenih oraha i, verujte nam, nećete se pokajati!
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Starinska krempita sa orasima
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Za kore:
7 žumanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
5 kašika vode
2 šoljice ulja
Za fil:
1 litar mleka
7 belanaca
4 kesice pudinga od vanile
250 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
Za dekoraciju:
šećer u prahu po ukusu
Priprema:
Dobro umutite žumanca, pa im dodajte šećer, vodu i ulje.
Uz neprestano mućenje, malo po malo, dodajte mlevene orahe i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa mutite najmanjom brzinom dok ne bude kompaktno.
Podelite smesu na dva dela i ispecite dve tanke kore, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. (Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.)
Stavite mleko da se kuva, a odvojte malu količinu da u njoj razmutite puding. Čim krene da ključa, sklonite, sipajte razmućen puding, pa vratite na vrelu ringlu uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite s vatre.
Umutite odvojeno belanca i šećer, pa dodajte u topao puding, kašiku po kašiku i promešajte. Ostavite da se hladi.
Postavite jednu koru na tacnu, pa nanesite fil i preklopite drugom korom.
Kad se stegne, možete posuti šećer u prahu pre sečenja na kocke.
(Espreso)
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Komentari(0)