SLATKI UŽITAK Krofne na vojvođanski način, mekane kao duša
Vojvođani su poznati po svojoj ljubavi prema dobroj hrani, a posebno prema jelima koja uključuju testo.

Kao multikulturalna zajednica sa velikim primesama mađarske, nemačke, rumunske, slovačke i drugih kuhinja, vojvođanska kuhinja se ističe svojom raznovrsnošću, bogatstvom ukusa i tradicionalnim receptima koji se često prenose s kolena na koleno.
U vojvođanskoj kuhinji, testo je nezaobilazno na trpezi i koristi se na različite načine u pripremi različitih jela, od slatkih do slanih. Vojvođani su poznati po svojoj veštini u pripremi pogača, krofni, štrudli, gibanica i drugih vrsta peciva, u koje lale u slast jedu. Danas vam donosimo recept za štrudle po vojvođanski.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
Možda vas zanima:

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
Možda vas zanima:

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
500 g brašna
100 g putera
100 g šećera
3 jaja
1 kesica suvog kvasca
Prstohvat soli
250 g mleka
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Uputstvo za pripremu:
U posudi izmešajte suvi kvasac sa malo mlakog mleka i šećera. Ostavite da nadođe.
U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom i solju.
Dodajte omekšali puter i nadošli kvasac. Dobro promešajte.
Postepeno dodajite brašno i mleko dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko sat vremena, dok se testo udvostruči.
Nakon što se testo udvostručilo, premesite ga i oblikujte male loptice veličine veće šljive.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Pržite krofne s obe strane dok ne postanu zlatno smeđe.
Kada su pržene, stavite krofne na ubrus da upije višak masnoće.
Krofne pospite šećerom u prahu pre služenja.
Ove krofne su mekane iznutra, hrskave spolja i savršene za posluživanje uz kafu ili kao slatki zalogaj tokom dana. Uživajte u ovom ukusnom slatkišu.
Pročitajte još:

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.
Komentari(0)