SLATKI UŽITAK Krofne na vojvođanski način, mekane kao duša

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Vojvođani su poznati po svojoj ljubavi prema dobroj hrani, a posebno prema jelima koja uključuju testo.

krofne
Shutterstock

Kao multikulturalna zajednica sa velikim primesama mađarske, nemačke, rumunske, slovačke i drugih kuhinja, vojvođanska kuhinja se ističe svojom raznovrsnošću, bogatstvom ukusa i tradicionalnim receptima koji se često prenose s kolena na koleno.

U vojvođanskoj kuhinji, testo je nezaobilazno na trpezi i koristi se na različite načine u pripremi različitih jela, od slatkih do slanih. Vojvođani su poznati po svojoj veštini u pripremi pogača, krofni, štrudli, gibanica i drugih vrsta peciva, u koje lale u slast jedu. Danas vam donosimo recept za štrudle po vojvođanski.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 g brašna

100 g putera

100 g šećera

3 jaja

1 kesica suvog kvasca

Prstohvat soli

250 g mleka

Ulje za prženje

Šećer u prahu za posipanje

Uputstvo za pripremu:

U posudi izmešajte suvi kvasac sa malo mlakog mleka i šećera. Ostavite da nadođe.
U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom i solju.
Dodajte omekšali puter i nadošli kvasac. Dobro promešajte.
Postepeno dodajite brašno i mleko dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.

Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko sat vremena, dok se testo udvostruči.

Nakon što se testo udvostručilo, premesite ga i oblikujte male loptice veličine veće šljive.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Pržite krofne s obe strane dok ne postanu zlatno smeđe.

Kada su pržene, stavite krofne na ubrus da upije višak masnoće.

Krofne pospite šećerom u prahu pre služenja.

Ove krofne su mekane iznutra, hrskave spolja i savršene za posluživanje uz kafu ili kao slatki zalogaj tokom dana. Uživajte u ovom ukusnom slatkišu.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/33966/starinski-recept-za-knedle-sa-sljivama-slatkis-koji-svi-obozavaju-bas-onako-kako-su-ga-pravile-nase-bake/vest

 

Komentari(0)

Loading