SLATKI UŽITAK Krofne na vojvođanski način, mekane kao duša
Vojvođani su poznati po svojoj ljubavi prema dobroj hrani, a posebno prema jelima koja uključuju testo.
Kao multikulturalna zajednica sa velikim primesama mađarske, nemačke, rumunske, slovačke i drugih kuhinja, vojvođanska kuhinja se ističe svojom raznovrsnošću, bogatstvom ukusa i tradicionalnim receptima koji se često prenose s kolena na koleno.
U vojvođanskoj kuhinji, testo je nezaobilazno na trpezi i koristi se na različite načine u pripremi različitih jela, od slatkih do slanih. Vojvođani su poznati po svojoj veštini u pripremi pogača, krofni, štrudli, gibanica i drugih vrsta peciva, u koje lale u slast jedu. Danas vam donosimo recept za štrudle po vojvođanski.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Pekari uvek dodaju 1 tajni sastojak u testo za krofne: Ne upijaju ni kap ulja, a vazdušaste su i mekane
Savet pekara za savršene krofne
Šuplje starinske krofne: Tajna je u sastojku koji su naše bake koristile umesto maslaca
Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa. Uvek je govorila da je tajna u ljubavi.
Možda vas zanima:
Pekari uvek dodaju 1 tajni sastojak u testo za krofne: Ne upijaju ni kap ulja, a vazdušaste su i mekane
Savet pekara za savršene krofne
Šuplje starinske krofne: Tajna je u sastojku koji su naše bake koristile umesto maslaca
Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa. Uvek je govorila da je tajna u ljubavi.
Možda vas zanima:
Pekari uvek dodaju 1 tajni sastojak u testo za krofne: Ne upijaju ni kap ulja, a vazdušaste su i mekane
Savet pekara za savršene krofne
Šuplje starinske krofne: Tajna je u sastojku koji su naše bake koristile umesto maslaca
Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa. Uvek je govorila da je tajna u ljubavi.
500 g brašna
100 g putera
100 g šećera
3 jaja
1 kesica suvog kvasca
Prstohvat soli
250 g mleka
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Uputstvo za pripremu:
U posudi izmešajte suvi kvasac sa malo mlakog mleka i šećera. Ostavite da nadođe.
U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom i solju.
Dodajte omekšali puter i nadošli kvasac. Dobro promešajte.
Postepeno dodajite brašno i mleko dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko sat vremena, dok se testo udvostruči.
Nakon što se testo udvostručilo, premesite ga i oblikujte male loptice veličine veće šljive.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Pržite krofne s obe strane dok ne postanu zlatno smeđe.
Kada su pržene, stavite krofne na ubrus da upije višak masnoće.
Krofne pospite šećerom u prahu pre služenja.
Ove krofne su mekane iznutra, hrskave spolja i savršene za posluživanje uz kafu ili kao slatki zalogaj tokom dana. Uživajte u ovom ukusnom slatkišu.
Pročitajte još:
BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Pola pleha nestane dok trepneš!
Hladnu štrudlu umotajte u providnu foliju i biće sveža nekoliko dana.
Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom
ČOBANSKI PASULJ SA TARE Ovakav sigurno niste probali, ukus će vas raspametiti
Za izreku "prost kao pasulj" ste sigurno čuli. Iako priprema pasulja nije neka posebna nauka, planiniski pasulj je malo više od prostog jela
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Komentari(0)