TAJNA LESKOVAČKE MUĆKALICE: Specijalitet kojem ne mogu odoleti ni oni najprobirljiviji

13:00

Gastronomija 0

Tajna koju vam nijedan kuvar neće odati je da je sve do začina

TAJNA LESKOVAČKE MUĆKALICE: Specijalitet kojem ne mogu odoleti ni oni najprobirljiviji
Shutterstock

Leskovačka mućkalica decenijama unazad je jedna od omiljenih južnjačkih specijaliteta. Ovo slasno jelo rado se naručuje u kafani, a malo ko uspe da ga kod kuće napravi isto tako.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
  • 200 gr mesnate sveže slanine
  • 4 -5 glavica krupnog crnog luka
  • 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
  • 500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice
  • 2 glavice belog luka
  • 2 -3 suve paprike
  • po ukusu soli, ljute papričice i vegete
  • 1,5 dcl ulja

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića. Parčiće mozete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće. U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.

Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost. Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, zaljutiti po ukusu.

(Kurir)

Komentari(0)

Loading