TAJNA LESKOVAČKE MUĆKALICE: Specijalitet kojem ne mogu odoleti ni oni najprobirljiviji
Tajna koju vam nijedan kuvar neće odati je da je sve do začina
Leskovačka mućkalica decenijama unazad je jedna od omiljenih južnjačkih specijaliteta. Ovo slasno jelo rado se naručuje u kafani, a malo ko uspe da ga kod kuće napravi isto tako.
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
- 200 gr mesnate sveže slanine
- 4 -5 glavica krupnog crnog luka
- 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
- 500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice
- 2 glavice belog luka
- 2 -3 suve paprike
- po ukusu soli, ljute papričice i vegete
- 1,5 dcl ulja
Priprema:
Možda vas zanima:
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Prežganac: Zaboravljena srpska kaša koja je grejala zimu bez mesa
Od brašna, ulja i malo vode nastajalo je jelo koje je preživelo najteže zime. Nekada hrana siromašnih, danas simbol jednostavne, poštene trpeze
Možda vas zanima:
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Prežganac: Zaboravljena srpska kaša koja je grejala zimu bez mesa
Od brašna, ulja i malo vode nastajalo je jelo koje je preživelo najteže zime. Nekada hrana siromašnih, danas simbol jednostavne, poštene trpeze
Možda vas zanima:
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Prežganac: Zaboravljena srpska kaša koja je grejala zimu bez mesa
Od brašna, ulja i malo vode nastajalo je jelo koje je preživelo najteže zime. Nekada hrana siromašnih, danas simbol jednostavne, poštene trpeze
Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića. Parčiće mozete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće. U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.
Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost. Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, zaljutiti po ukusu.
(Kurir)
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
PRESOLILI STE KISELI KUPUS? Ne brinite, sve što vam je potebno je jedna namirnica koju treba da ubacite u bure
Bez brige, rešenje za suviše slan kiseli kupus postoji.
Prežganac: Zaboravljena srpska kaša koja je grejala zimu bez mesa
Od brašna, ulja i malo vode nastajalo je jelo koje je preživelo najteže zime. Nekada hrana siromašnih, danas simbol jednostavne, poštene trpeze
Starinski kolač koji obožavaju generacije: Sočna poslastica vraća u detinjstvo, ovo je užitak za celu porodicu
U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto.
Komentari(0)