STAROPLANINSKA PITA: Najtraženija od svih pita, sa filom koji je čista riznica ZDRAVLJA

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Saroplaninska pita od koprive je toliko ukusna da ćete poželeti stalno da je pravite

staroplaninska pita
Printscreen/Youtube

Sastojci:

500g. brašna T. 400 glatko

1 kašičica soli
280 do 310ml. vode

Fil:

300gr. koprive
150g. zelenog dela luka

Za premazivanje:

100g. puter ili margarin
100ml. ulja

Priprema:

Umesiti kore za pitu pa ih ostaviti u frižideru da domore. Zatim svaku koru razviti i premazati uljem ili maslacom, a potom je filovati filom od koprive i luka. Peći u zagrejanoj rerni na 220c./10min. i na 180c./15min.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Komentari(0)

Loading