STAROPLANINSKA PITA: Najtraženija od svih pita, sa filom koji je čista riznica ZDRAVLJA

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Saroplaninska pita od koprive je toliko ukusna da ćete poželeti stalno da je pravite

staroplaninska pita
Printscreen/Youtube

Sastojci:

500g. brašna T. 400 glatko

1 kašičica soli
280 do 310ml. vode

Fil:

300gr. koprive
150g. zelenog dela luka

Za premazivanje:

100g. puter ili margarin
100ml. ulja

Priprema:

Umesiti kore za pitu pa ih ostaviti u frižideru da domore. Zatim svaku koru razviti i premazati uljem ili maslacom, a potom je filovati filom od koprive i luka. Peći u zagrejanoj rerni na 220c./10min. i na 180c./15min.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading