POSNI Recept za proju kakvu su jeli naši preci, jednostavna a preukusna

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Ova proja je jelo na kome su odrastale generacije naših baka i deka, a pravi se bez dodatka jaja, sira, ili mesa. Idealna je za sve koji poste, pravi se lako a uz sve lepo ide i naravno, veoma je zdrava.

proja
Printscreen/Youtube

Jelo koje možete da sastavite za pet minuta posle posla i za čas da ispečete, a da sve zamiriše na prošlost i detinjstvo.

Sastojci:

400 g krupno mlevenog kukuruznog brašna, idealno belog

Možda vas zanima:

200 ml mlake vode (u kojoj je razmućena 1/2 kesice praška za pecivo ili jedna kašičice sode bikarbone)

Možda vas zanima:

1,5 ravna kašičica soli

Možda vas zanima:

Biljno ulje za podmazivanje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

U posudu sipajte 400 grama kukuruznog brašna.

Dodajte oko 200 ml mlake vode u kojoj ste razmutili 1/2 kesice praška za pecivo (ili kašičicu sode) i so.
Varjačom dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete žitku masu, ali ne previše žitku.

Podmažite tepsiju biljnim uljem ili u posudu za mafine stavite papirne korpice i sipajte smesu u njih.

Stavite proju zagrejanu rernu na 220 stepeni C i pecite proju oko 15-20 minuta, probajte sa viljuškom da li je proja pečena, ako se testo ne lepi, znači da je pečena.
Ispečenu proju poprskajte vodom, prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

Ohlađenu proju iseckajte na kocke ili trouglove, ako ste je pekli u klasičnoj tepsiji i služite je umesto hleba. Odlično ide uz ajvar, ribu i salate u danima posta.

Ovo je prava, autentična proja koja će vas vratiti u prošlost i oduševiti svojim jednostavnim ukusom.

Uživajte!

Punjene tikvice

PREUKUSNE Punjene tikvice, tope se ustima

Gastronomija

17:00

26 maj, 2024

Pijace su prepune svežeg voća i povrća među kojim se izdvajaju tikvice kao veoma zdravo i ukusno povrće na koje smo i tradicionalno navikli. Njihovo poreklo je iz centralne i južne Amerike. Budući da dolaze iz toplih zemalja, uspevaju i u zemljama sa umerenom klimom, među kojima je i naša, tako da su sada tikvice sastavni deo srpske kuhinje.

Komentari(0)

Loading