BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.
![BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto](/data/images/2023-04-23/52415_16821541531590225024sremus05_f.jpg?timestamp=1711839600)
Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna, kako bi pročistili svoj organizam. Za vreme cvetanja, može porasti i od 20 do 50 cm.
- Sremuš se koristi kao zamena za beli luk u hrani i biljnoj medicini.
- Pomaže kod gripa, prehlade, visokog krvnog pritiska i masnoća u krvi.
Možda vas zanima:
![Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS](/data/images/2022-04-27/26432_1650990687sremus1-rina_f.jpg)
Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS
Raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće.
![Da li volite SREMUŠ? Ova vrste divljeg luka ima lekovita dejstva, a NE SME DA SE BERE U OVOM REGIONU](/data/images/2022-04-27/26434_1650990630sremus2-rina_f.jpg)
Da li volite SREMUŠ? Ova vrste divljeg luka ima lekovita dejstva, a NE SME DA SE BERE U OVOM REGIONU
Čuveni travar Antonijević tvrdi da je ova biljka najbolji čistač organizma od otrova
Možda vas zanima:
![Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS](/data/images/2022-04-27/26432_1650990687sremus1-rina_f.jpg)
Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS
Raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće.
![Da li volite SREMUŠ? Ova vrste divljeg luka ima lekovita dejstva, a NE SME DA SE BERE U OVOM REGIONU](/data/images/2022-04-27/26434_1650990630sremus2-rina_f.jpg)
Da li volite SREMUŠ? Ova vrste divljeg luka ima lekovita dejstva, a NE SME DA SE BERE U OVOM REGIONU
Čuveni travar Antonijević tvrdi da je ova biljka najbolji čistač organizma od otrova
Možda vas zanima:
![Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS](/data/images/2022-04-27/26432_1650990687sremus1-rina_f.jpg)
Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS
Raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće.
![Da li volite SREMUŠ? Ova vrste divljeg luka ima lekovita dejstva, a NE SME DA SE BERE U OVOM REGIONU](/data/images/2022-04-27/26434_1650990630sremus2-rina_f.jpg)
Da li volite SREMUŠ? Ova vrste divljeg luka ima lekovita dejstva, a NE SME DA SE BERE U OVOM REGIONU
Čuveni travar Antonijević tvrdi da je ova biljka najbolji čistač organizma od otrova
- Stimuliše nervni sistem, povećava aktivnost makrofaga i T-limfocita.
- Čisti sluz iz pluća i ima antibakterijsko dejstvo.
- Štiti od moždanog udara, infarkta i usporava proces starenja.
Sveže biljke se beru u aprilu i maju, dok se lukovica sakuplja u leto ili jesen. Mladi listovi se koriste za pripremu salate, a stariji su ljuti. Sremuš se može koristiti svakodnevno u periodu od dve do tri nedelje za očuvanje zdravlja i čišćenje krvotoka. Važno je da se ne osuši, jer tada gubi svoje delotvorno svojstvo.
Sremuš je prava riznica zdravlja i ukusa, pa ga vredi uvrstiti u ishranu. Zato vam donosimo recept za savršen pesto od samo tri sastojka.
Pesto od sremuša je ukusan i zdrav namaz koji možete napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 4 svežnja sremuša
- 4 dl domaćeg maslinovog ulja
- So po želji
Priprema:
- Sremuš dobro operite, pa odstranite sva oštećenja i uvenule delove.
- Iseckajte ga na komadiće kako bi sam postupak miksiranja bio lakši.
- U blender stavite naseckan sremuš.
- Dodajte so i maslinovo ulje.
- Miksirajte dok ne primetite da sadržaj dobija strukturu namaza.
Gotov pesto prebacite u prethodno sterilizovane tegle. Dobro ih zatvorite pa ih okrenite na poklopac i pustite da tako odstoje nekih 10ak minuta kako bi se stvorio vakuum. Čuvajte teglice u frižideru.
Pesto od sremuša možete koristiti kao namaz za krekere ili hleb, sos za rižoto ili testeninu, a možete ga dodavati čak i u supe i variva. Veoma je lekovit, a ukus mu je fantastičan!
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)