BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.

BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Foto: Rina

Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna, kako bi pročistili svoj organizam. Za vreme cvetanja, može porasti i od 20 do 50 cm.

 - Sremuš se koristi kao zamena za beli luk u hrani i biljnoj medicini.

 - Pomaže kod gripa, prehlade, visokog krvnog pritiska i masnoća u krvi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 - Stimuliše nervni sistem, povećava aktivnost makrofaga i T-limfocita.

 - Čisti sluz iz pluća i ima antibakterijsko dejstvo.

 - Štiti od moždanog udara, infarkta i usporava proces starenja.

Sveže biljke se beru u aprilu i maju, dok se lukovica sakuplja u leto ili jesen. Mladi listovi se koriste za pripremu salate, a stariji su ljuti. Sremuš se može koristiti svakodnevno u periodu od dve do tri nedelje za očuvanje zdravlja i čišćenje krvotoka. Važno je da se ne osuši, jer tada gubi svoje delotvorno svojstvo.

Sremuš je prava riznica zdravlja i ukusa, pa ga vredi uvrstiti u ishranu. Zato vam donosimo recept za savršen pesto od samo tri sastojka.

Pesto od sremuša je ukusan i zdrav namaz koji možete napraviti kod kuće.

 Sastojci:

- 4 svežnja sremuša

- 4 dl domaćeg maslinovog ulja

- So po želji

Priprema:

 - Sremuš dobro operite, pa odstranite sva oštećenja i uvenule delove.

 - Iseckajte ga na komadiće kako bi sam postupak miksiranja bio lakši.

 - U blender stavite naseckan sremuš.

 - Dodajte so i maslinovo ulje.

  - Miksirajte dok ne primetite da sadržaj dobija strukturu namaza.

Gotov pesto prebacite u prethodno sterilizovane tegle. Dobro ih zatvorite pa ih okrenite na poklopac i pustite da tako odstoje nekih 10ak minuta kako bi se stvorio vakuum. Čuvajte teglice u frižideru.

Pesto od sremuša možete koristiti kao namaz za krekere ili hleb, sos za rižoto ili testeninu, a možete ga dodavati čak i u supe i variva. Veoma je lekovit, a ukus mu je fantastičan!

Komentari(0)

Loading