BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.

Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna, kako bi pročistili svoj organizam. Za vreme cvetanja, može porasti i od 20 do 50 cm.
- Sremuš se koristi kao zamena za beli luk u hrani i biljnoj medicini.
- Pomaže kod gripa, prehlade, visokog krvnog pritiska i masnoća u krvi.
Možda vas zanima:

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Divlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i leči mnoge bolesti: POČELA SEZONA SREMUŠA, medvedi ga prvo potraže kad se probude iz zimskog sna (FOTO)
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
Možda vas zanima:

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Divlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i leči mnoge bolesti: POČELA SEZONA SREMUŠA, medvedi ga prvo potraže kad se probude iz zimskog sna (FOTO)
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
Možda vas zanima:

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Divlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i leči mnoge bolesti: POČELA SEZONA SREMUŠA, medvedi ga prvo potraže kad se probude iz zimskog sna (FOTO)
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
- Stimuliše nervni sistem, povećava aktivnost makrofaga i T-limfocita.
- Čisti sluz iz pluća i ima antibakterijsko dejstvo.
- Štiti od moždanog udara, infarkta i usporava proces starenja.
Sveže biljke se beru u aprilu i maju, dok se lukovica sakuplja u leto ili jesen. Mladi listovi se koriste za pripremu salate, a stariji su ljuti. Sremuš se može koristiti svakodnevno u periodu od dve do tri nedelje za očuvanje zdravlja i čišćenje krvotoka. Važno je da se ne osuši, jer tada gubi svoje delotvorno svojstvo.
Sremuš je prava riznica zdravlja i ukusa, pa ga vredi uvrstiti u ishranu. Zato vam donosimo recept za savršen pesto od samo tri sastojka.
Pesto od sremuša je ukusan i zdrav namaz koji možete napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 4 svežnja sremuša
- 4 dl domaćeg maslinovog ulja
- So po želji
Priprema:
- Sremuš dobro operite, pa odstranite sva oštećenja i uvenule delove.
- Iseckajte ga na komadiće kako bi sam postupak miksiranja bio lakši.
- U blender stavite naseckan sremuš.
- Dodajte so i maslinovo ulje.
- Miksirajte dok ne primetite da sadržaj dobija strukturu namaza.
Gotov pesto prebacite u prethodno sterilizovane tegle. Dobro ih zatvorite pa ih okrenite na poklopac i pustite da tako odstoje nekih 10ak minuta kako bi se stvorio vakuum. Čuvajte teglice u frižideru.
Pesto od sremuša možete koristiti kao namaz za krekere ili hleb, sos za rižoto ili testeninu, a možete ga dodavati čak i u supe i variva. Veoma je lekovit, a ukus mu je fantastičan!

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.
Komentari(0)