BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.

Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna, kako bi pročistili svoj organizam. Za vreme cvetanja, može porasti i od 20 do 50 cm.
- Sremuš se koristi kao zamena za beli luk u hrani i biljnoj medicini.
- Pomaže kod gripa, prehlade, visokog krvnog pritiska i masnoća u krvi.
Možda vas zanima:

Ova vitaminska bomba košta samo 50 dinara! Ima je gde hoćete na pijacama, a ovo su njena lekovita dejstva! (FOTO)
Sremuš je i ukusan dodatak jelima

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
Možda vas zanima:

Ova vitaminska bomba košta samo 50 dinara! Ima je gde hoćete na pijacama, a ovo su njena lekovita dejstva! (FOTO)
Sremuš je i ukusan dodatak jelima

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
Možda vas zanima:

Ova vitaminska bomba košta samo 50 dinara! Ima je gde hoćete na pijacama, a ovo su njena lekovita dejstva! (FOTO)
Sremuš je i ukusan dodatak jelima

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
- Stimuliše nervni sistem, povećava aktivnost makrofaga i T-limfocita.
- Čisti sluz iz pluća i ima antibakterijsko dejstvo.
- Štiti od moždanog udara, infarkta i usporava proces starenja.
Sveže biljke se beru u aprilu i maju, dok se lukovica sakuplja u leto ili jesen. Mladi listovi se koriste za pripremu salate, a stariji su ljuti. Sremuš se može koristiti svakodnevno u periodu od dve do tri nedelje za očuvanje zdravlja i čišćenje krvotoka. Važno je da se ne osuši, jer tada gubi svoje delotvorno svojstvo.
Sremuš je prava riznica zdravlja i ukusa, pa ga vredi uvrstiti u ishranu. Zato vam donosimo recept za savršen pesto od samo tri sastojka.
Pesto od sremuša je ukusan i zdrav namaz koji možete napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 4 svežnja sremuša
- 4 dl domaćeg maslinovog ulja
- So po želji
Priprema:
- Sremuš dobro operite, pa odstranite sva oštećenja i uvenule delove.
- Iseckajte ga na komadiće kako bi sam postupak miksiranja bio lakši.
- U blender stavite naseckan sremuš.
- Dodajte so i maslinovo ulje.
- Miksirajte dok ne primetite da sadržaj dobija strukturu namaza.
Gotov pesto prebacite u prethodno sterilizovane tegle. Dobro ih zatvorite pa ih okrenite na poklopac i pustite da tako odstoje nekih 10ak minuta kako bi se stvorio vakuum. Čuvajte teglice u frižideru.
Pesto od sremuša možete koristiti kao namaz za krekere ili hleb, sos za rižoto ili testeninu, a možete ga dodavati čak i u supe i variva. Veoma je lekovit, a ukus mu je fantastičan!

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.
Komentari(0)