BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.
Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna, kako bi pročistili svoj organizam. Za vreme cvetanja, može porasti i od 20 do 50 cm.
- Sremuš se koristi kao zamena za beli luk u hrani i biljnoj medicini.
- Pomaže kod gripa, prehlade, visokog krvnog pritiska i masnoća u krvi.
Možda vas zanima:
Ova vitaminska bomba košta samo 50 dinara! Ima je gde hoćete na pijacama, a ovo su njena lekovita dejstva! (FOTO)
Sremuš je i ukusan dodatak jelima
Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
Možda vas zanima:
Ova vitaminska bomba košta samo 50 dinara! Ima je gde hoćete na pijacama, a ovo su njena lekovita dejstva! (FOTO)
Sremuš je i ukusan dodatak jelima
Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
Možda vas zanima:
Ova vitaminska bomba košta samo 50 dinara! Ima je gde hoćete na pijacama, a ovo su njena lekovita dejstva! (FOTO)
Sremuš je i ukusan dodatak jelima
Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
- Stimuliše nervni sistem, povećava aktivnost makrofaga i T-limfocita.
- Čisti sluz iz pluća i ima antibakterijsko dejstvo.
- Štiti od moždanog udara, infarkta i usporava proces starenja.
Sveže biljke se beru u aprilu i maju, dok se lukovica sakuplja u leto ili jesen. Mladi listovi se koriste za pripremu salate, a stariji su ljuti. Sremuš se može koristiti svakodnevno u periodu od dve do tri nedelje za očuvanje zdravlja i čišćenje krvotoka. Važno je da se ne osuši, jer tada gubi svoje delotvorno svojstvo.
Sremuš je prava riznica zdravlja i ukusa, pa ga vredi uvrstiti u ishranu. Zato vam donosimo recept za savršen pesto od samo tri sastojka.
Pesto od sremuša je ukusan i zdrav namaz koji možete napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 4 svežnja sremuša
- 4 dl domaćeg maslinovog ulja
- So po želji
Priprema:
- Sremuš dobro operite, pa odstranite sva oštećenja i uvenule delove.
- Iseckajte ga na komadiće kako bi sam postupak miksiranja bio lakši.
- U blender stavite naseckan sremuš.
- Dodajte so i maslinovo ulje.
- Miksirajte dok ne primetite da sadržaj dobija strukturu namaza.
Gotov pesto prebacite u prethodno sterilizovane tegle. Dobro ih zatvorite pa ih okrenite na poklopac i pustite da tako odstoje nekih 10ak minuta kako bi se stvorio vakuum. Čuvajte teglice u frižideru.
Pesto od sremuša možete koristiti kao namaz za krekere ili hleb, sos za rižoto ili testeninu, a možete ga dodavati čak i u supe i variva. Veoma je lekovit, a ukus mu je fantastičan!
Posna šampita za slavu je najbolji izbor za desert: Kremasta, sočna, idealno se slaže uz domaću kafu
Šampita je stari kolač koji svi mi obožavamo, ali ako je spremite na ovaj način, moći ćete da je poslužite čak i za posnu slavu
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Srpska baka otkrila nikad brži recept za omiljeni kolač: Penasti užitak iz rerne koji topi svako srce!
Pečen kolač po želji obilno pospite prah šećerom koji ste zamirisali vanilom.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
Komentari(0)