MANASTIRSKA PITA SA SUVIM GROŽĐEM: Savršena poslastica za sve koji poste! (RECEPT)

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan meni, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ova pita je kao stvorena za te dane

MANASTIRSKA PITA SA SUVIM GROŽĐEM: Savršena poslastica za sve koji poste! (RECEPT)
Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 500 ml mlake vode
  • pola šoljice suvog grožđa
  • 6 kašika džema od kajsija
  • sok i rendana korica jedne pomorandže
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • rendana korica limuna
  • pola kašičice cimeta

Priprema:

Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini.

Zatim redom dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta.

 

Kada je pečena izvadite ih kalupa i ostavite da se prohladi, presecirte je po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potom preklopite gornjom korom, a pre služenja kolač po želji pospite šećerom u prahu.

(Mondo)

 

 

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading