MANASTIRSKA PITA SA SUVIM GROŽĐEM: Savršena poslastica za sve koji poste! (RECEPT)
U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan meni, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ova pita je kao stvorena za te dane
Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 500 ml mlake vode
- pola šoljice suvog grožđa
- 6 kašika džema od kajsija
- sok i rendana korica jedne pomorandže
- pola kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- rendana korica limuna
- pola kašičice cimeta
Priprema:
Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini.
Zatim redom dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta.
Kada je pečena izvadite ih kalupa i ostavite da se prohladi, presecirte je po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom.
Možda vas zanima:
Brzo, jednostavno i ukusno: Recept za staru manastirsku pitu prepunu ukusa, a spremanu na vodi
Donosimo vam najbolji recept za posnu pitu na vodi, koja je veoma izdašna i sočna.
MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra
Možda vas zanima:
Brzo, jednostavno i ukusno: Recept za staru manastirsku pitu prepunu ukusa, a spremanu na vodi
Donosimo vam najbolji recept za posnu pitu na vodi, koja je veoma izdašna i sočna.
MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra
Možda vas zanima:
Brzo, jednostavno i ukusno: Recept za staru manastirsku pitu prepunu ukusa, a spremanu na vodi
Donosimo vam najbolji recept za posnu pitu na vodi, koja je veoma izdašna i sočna.
MANASTIRSKA POSNA PITA: Sočna i slasna, za sve prilike (RECEPT)
Pravićete je i u mrsnim danima, koliko je dobra
Potom preklopite gornjom korom, a pre služenja kolač po želji pospite šećerom u prahu.
(Mondo)
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
Komentari(0)