Recept za slavsku pogaču za Svetog Jovana: Oduševićete goste njenim izgledom i ukusom

11:00

Gastronomija 0

Ako slavite slavu, na trepzi su obavezni vino, sveća, slavski kolač i žito.

Recept za slavsku pogaču za Svetog Jovana: Oduševićete goste njenim izgledom i ukusom
Shutterstock

Svaka domaćica se trudi da joj slavski kolač ispadne što lepše, a ni ukrasi nisu zahtevni za pripremu, ako sledite sve korake. Svaki ukras ima posebno značenje, ali mi predlažemo da napravite slavski kolač na malo drugačiji način. Isto je u pitanju svečana pogača, koja će izgledom i ukusom oduševiti sve. 

Sastojci:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • oko 1 kg brašna

Recept za mrsni slavski kolač za Svetog Jovana:

Umesite testo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.

Oblikujte slavski kolač

Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu.

Pecite slavski kolač

Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.

Magazin Novosti/Stvar ukusa

Komentari(0)

Loading