Recept za slavsku pogaču za Svetog Jovana: Oduševićete goste njenim izgledom i ukusom
Ako slavite slavu, na trepzi su obavezni vino, sveća, slavski kolač i žito.
Svaka domaćica se trudi da joj slavski kolač ispadne što lepše, a ni ukrasi nisu zahtevni za pripremu, ako sledite sve korake. Svaki ukras ima posebno značenje, ali mi predlažemo da napravite slavski kolač na malo drugačiji način. Isto je u pitanju svečana pogača, koja će izgledom i ukusom oduševiti sve.
Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 50 ml ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1 kg brašna
Recept za mrsni slavski kolač za Svetog Jovana:
Umesite testo
Možda vas zanima:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Možda vas zanima:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Možda vas zanima:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.
Oblikujte slavski kolač
Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu.
Pecite slavski kolač
Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.
Magazin Novosti/Stvar ukusa
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Tri trika da vam slavski kolač bude najlepši: Ovo je recept koji će vam uspeti iz prvog pokušaja
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
Komentari(0)