Recept za slavsku pogaču za Svetog Jovana: Oduševićete goste njenim izgledom i ukusom
Ako slavite slavu, na trepzi su obavezni vino, sveća, slavski kolač i žito.
Svaka domaćica se trudi da joj slavski kolač ispadne što lepše, a ni ukrasi nisu zahtevni za pripremu, ako sledite sve korake. Svaki ukras ima posebno značenje, ali mi predlažemo da napravite slavski kolač na malo drugačiji način. Isto je u pitanju svečana pogača, koja će izgledom i ukusom oduševiti sve.
Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 50 ml ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1 kg brašna
Recept za mrsni slavski kolač za Svetog Jovana:
Umesite testo
Možda vas zanima:
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Možda vas zanima:
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Možda vas zanima:
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.
Oblikujte slavski kolač
Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu.
Pecite slavski kolač
Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.
Magazin Novosti/Stvar ukusa
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)