OVAKVE PUNJENE OPANKE DO SAD NISTE PROBALI: ORIGINAL SRPSKI recept za kojim su STRANCI POLUDELI
Srpska kuhinja mešavina je aromatična i prepuna brojnih specijaliteta. Većina stranaca koji dolaze u našu zemlju, pored gostoljubivih domaćina, uvek ističu srpsku kuhinju koja obiluje brojnim gastronomskim uživanjima.
Jedan od specijaliteta su punjeni opanci spoj tradicije i modernog, lagano jelo koje ne zahteva previše vremena za pripremu, ali zato osvaja ukusom koji se dugo pamti.
Sastojci:
6 mesnatih paprika ili babura
2 jaja
100 g mlevenog mesa
100 g belog sira
50 g kačkavalja
prstohvat soli, bibera i peršuna
6 kriški paradajza (može i ne mora)
malo ulja
Priprema:
Oprati paprike, očistiti ih od semenki i preseći na pola po dužini. U posudici pomešati malo ulja i soli pa premazati paprike sa spoljašnje strane i poređati ih u vatrostalnu posudu. Umutite jaja, dodajte začine, beli sir i mleveno meso koje ste prethodno kratko propržili na malo ulja.
Sve izmešati i ovim nadevom puniti paprike. Peći 20 minuta na 180 stepeni. Kad se uhvati fina korica posuti narendani kačkavalj i vratiti u rernu koliko da se sir istopi. Nekoliko minuta pre završetka pečenja, ubaciti po krišku paradajza na svaku papriku. Ukoliko ne volite pečeni paradajz možete preskočiti ovaj korak.
Prijatno!
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)
Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama
Komentari(0)