Srpska gibanica ali ona prava “dundoša” od koje se prsti ližu: Odlična ideja ako vam dođu iznenadni gosti

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 1

Domaća gibanica za početnike.

Srpska gibanica ali ona prava “dundoša” od koje se prsti ližu: Odlična ideja ako vam dođu iznenadni gosti
Shutterstock/Gibanica

Srpska gibanica ali ona prava “dundoša” od koje se prsti ližu.

Predobra uz čašu jogurta, uživaćete u svakom zalogaju.

Sastojci:

500 gr gotovih kora

Možda vas zanima:

3 jaja

Možda vas zanima:

300 gr sira

Možda vas zanima:

1/2 praška za pecivo

Možda vas zanima:

70-100 ml maslinovog ulja

Možda vas zanima:

200 ml jogurta

Možda vas zanima:

100 ml kisele vode

Možda vas zanima:

3-4 šake samo sira

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za preliv:
100 ml mleka
malo ulja
1 jaje

Priprema: 

Izdrobiti sir dodati jaja, jogurt, kiselu vodu, ulje i prašak za pecivo i sve izjednačiti. Tepsiju 30×20, može i veća obložiti dno pek-papirom.

Na dno raširiti dve kore i premazati uljem stranice kora koje vise preko tepsije. Svaku koru blago uronuti u fil pa ređati u tepsiju jednu do druge.

Tako i drugi red pa preko razbacati šaku čistog sira. Zatim treći red opet umoćiti kore pa sir..I tako dok imate kora i fila.

Vratiti kore koje vise preko tepsije i pokriti sa dve kore i ušuškati. Iseći malo gibanicu na kocke.

Umutiti jaje dodati mleko i malo ulja. Preliti preko gibanice i peći oko 45 min na 210 stepeni C. Seći toplu.

Prijatno!

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Nata

18.03.2023 05:55

Ja redam po dvije kore i premazujem malo deblje filom... a kad se ispeče premažem mileramom ili vrhnjem. Isto nadođe!