TRADICIONALNI KOLAČ, GURABIJE: Starinski recept za SIROTINJSKI SLATKIŠ KOJI ŠTO DUŽE STOJI – TO JE MEKŠI I UKUSNIJI
S njom bi se dočekivali gosti, s njom se išlo u goste, ali njena posebna uloga vezuje se za običaje tokom proslave Krsne Slave.

Običaj kod Srba u Istočnoj Bosni je da se za Krsnu Slavu pije rakija, te da svaku čašicu ispijene rakije prati potrebna zdravica.
Kada bi se popila treća čaša po redu, običaj bi bio da se na praznu čašu stavi gurabija, kao poseban dar ljubavi, dobrih želja domaćinu i ukućanima.
Donosimo vam recept za starinske gurabije koje su naše bake često pravile, a ukus je fenomenalan.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Gurabije su slatkiš koji su naše majke i bake nekada često spremale, a uprkos tome što ovaj kolač može danima da stoji, uvek bude razgrabljen i pojeden u rekordnom roku. Poseban ukus ima kada se služi uz čaj.
Sastojci:
250 g masti
250 g šećera
3 jajeta
500 g brašna
strugana kora limuna, po želji
malo mlevenih oraha
Priprema:
Penasto umutite mast sa šećerom, pa postepeno dodajte 2 cela jaja, a od trećeg samo žumance. Belance ostavite u frižideru za kasnije. Zatim smesi dodajte brašno. Testo ostavite da se stegne na hladnom pola sata, a nakon toga ga razvijte oklagijom na 5 mm. Vadite modlom keksiće, stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite belancem i pospite orasima. Pecite 20 minuta na 160 stepeni.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

Tajni sastojak koji će tikvice učiniti neodoljivim: Dobajte u jaja ovo i nećete znati kad vam je dosta ovog jela
Ovaj recept morate probati.

Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava

Starinska, seljačka pita koja će biti glavna na vašoj trpezi: Uspeva baš svima, ko je jednom proba poželeće ponovo
Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata.

Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.
Komentari(0)