TRADICIONALNI KOLAČ, GURABIJE: Starinski recept za SIROTINJSKI SLATKIŠ KOJI ŠTO DUŽE STOJI – TO JE MEKŠI I UKUSNIJI
S njom bi se dočekivali gosti, s njom se išlo u goste, ali njena posebna uloga vezuje se za običaje tokom proslave Krsne Slave.
Običaj kod Srba u Istočnoj Bosni je da se za Krsnu Slavu pije rakija, te da svaku čašicu ispijene rakije prati potrebna zdravica.
Kada bi se popila treća čaša po redu, običaj bi bio da se na praznu čašu stavi gurabija, kao poseban dar ljubavi, dobrih želja domaćinu i ukućanima.
Donosimo vam recept za starinske gurabije koje su naše bake često pravile, a ukus je fenomenalan.
Možda vas zanima:
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
Možda vas zanima:
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
Možda vas zanima:
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
Gurabije su slatkiš koji su naše majke i bake nekada često spremale, a uprkos tome što ovaj kolač može danima da stoji, uvek bude razgrabljen i pojeden u rekordnom roku. Poseban ukus ima kada se služi uz čaj.
Sastojci:
250 g masti
3 jajeta
500 g brašna
strugana kora limuna, po želji
malo mlevenih oraha
Priprema:
Penasto umutite mast sa šećerom, pa postepeno dodajte 2 cela jaja, a od trećeg samo žumance. Belance ostavite u frižideru za kasnije. Zatim smesi dodajte brašno. Testo ostavite da se stegne na hladnom pola sata, a nakon toga ga razvijte oklagijom na 5 mm. Vadite modlom keksiće, stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite belancem i pospite orasima. Pecite 20 minuta na 160 stepeni.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
NEZAMENJIVI KOLAČI Posni galeti, poslastica za svaku priliku!
Zna se šta se uvek pakovalo kao grickalica za put, ekskurziju, izlet, odličan i brz doručak, poslastica posle ručka, domaći keks na koji se uvek računa.
NAJBOLJI RECEPT ZA CARSKU PITU KOJA SE SPREMA OČAS POSLA: Nema mekše i brže pite od ove
Donosimo vam najbolji recept za carsku pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)