HLEB NAJZDRAVIJEG PLEMENA HUNZA PO RECEPTU STAROM 2 MILENIJUMA: Ne sadrži šećer, a neodoljivo je vazdužast i TOPI SALO
Ova vrsta hleb im je bila glavna hrana - izuzetno je hranljiv, a zdrav! Preporučuje se i osobama koje imaju višak kilograma.
Pleme Hunza ima svoj specijalitet - tradicionalni čapati hleb, a recept po kojem se pravi je star preko 2.000 godina. Iako će vam možda zvučati čudo, veoma je zdrav i odličan je saveznik u borbi sa kilogramima. Kada osetite glad, dovoljno je samo da uzmete jedno parče i zasitiće vas, jer je veoma hranljiv.
Originalni čapati hleb nikako ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao moderne varijante. Najvažniji sastojak koje je pleme stavljalo "glečersko mleko" - mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Domaći hleb BEZ BRAŠNA koji se pravi od samo dva sastojka: Idealan je deo dijeta
Sve češće se okrećemo hlebu bez brašna
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Domaći hleb BEZ BRAŠNA koji se pravi od samo dva sastojka: Idealan je deo dijeta
Sve češće se okrećemo hlebu bez brašna
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Domaći hleb BEZ BRAŠNA koji se pravi od samo dva sastojka: Idealan je deo dijeta
Sve češće se okrećemo hlebu bez brašna
1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašnana;
vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća;
1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda).
Priprema:
Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično.
Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta. Od ove količine testa ćete dobiti oko 10 komada.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Komentari(0)