HLEB NAJZDRAVIJEG PLEMENA HUNZA PO RECEPTU STAROM 2 MILENIJUMA: Ne sadrži šećer, a neodoljivo je vazdužast i TOPI SALO

16:00

Gastronomija 0

Ova vrsta hleb im je bila glavna hrana - izuzetno je hranljiv, a zdrav! Preporučuje se i osobama koje imaju višak kilograma.

HLEB NAJZDRAVIJEG PLEMENA HUNZA PO RECEPTU STAROM 2 MILENIJUMA: Ne sadrži šećer, a neodoljivo je vazdužast i TOPI SALO
Shutterstock

Pleme Hunza ima svoj specijalitet - tradicionalni čapati hleb, a recept po kojem se pravi je star preko 2.000 godina. Iako će vam možda zvučati čudo, veoma je zdrav i odličan je saveznik u borbi sa kilogramima. Kada osetite glad, dovoljno je samo da uzmete jedno parče i zasitiće vas, jer je veoma hranljiv.

Originalni čapati hleb nikako ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao moderne varijante. Najvažniji sastojak koje je pleme stavljalo "glečersko mleko" - mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašnana;
vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća;
1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda).

Priprema:

Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično.

Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta. Od ove količine testa ćete dobiti oko 10 komada.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Tagovi:

Komentari(0)

Loading