SAČUVAJTE KOLAČIĆIMA SVEŽINU: Jednostavnim koracima učinićete da vaše omiljene poslastice ne otvrdnu i ne osuše se

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Ukoliko želite da sitni slavski kolači zadrže svežinu i par dana nakon slavalja, isprobajte ovaj trik

SAČUVAJTE KOLAČIĆIMA SVEŽINU: Jednostavnim koracima učinićete da vaše omiljene poslastice ne otvrdnu i ne osuše se
Shutterstock/Gurabije

Poslednja stvar koju želite da se dogodi je da nakon što uložite vreme i trud u pravljenje kolačića odete u kuhinju i otkrijete da su se brzo stvrdnuli, potpuno osušili.

Srećom, katastrofu u najavi možete da sprečite sa samo nekoliko jednostavnih koraka.

Sledite uputstva Stila i sladićete se njima kao da ste ih tek napravili!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

gurabije Shutterstock/Gurabije

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pre svega, kada ispečete kolačiće i izvadite ih iz rerne, obavezno im dajte dovoljno vremena da se ohlade u onome u čemu su se pekli pre nego što ih prebacite na rešetku za hlađenje kako bi se potpuno ohladili.

Tek tada možete da ih spremite. Ako ih ne pustite da se potpuno ohlade, toplota koja zrači iz kolačića će stvoriti kondenzaciju u posudi u kojoj se nalaze, što će s vremenom uništiti njihovu teksturu, pa nećete poželeti da ih iznesete na trpezu.

Kada se kolačići potpuno ohlade, prebacite ih u prigodnu posudu koja se hermetički zatvara, kako bi sprečili ulazak spoljašnjeg vazduha i vlage (hrskavi kolačići ne podnose vlagu).

Ako se ipak dogodi da poklopac dobro ne leže na kutiju, uđe malo vazduha i kolačići otvrdnu, ne bi bilo loše da ih prebacite u kesu i na njih stavite komad hleba. Namirnica koju svi imamo ukući učiniće da smekšaju! Može da pomogne i komad jabuke.

SAČUVAJTE KOLAČIĆIMA SVEŽINU: Jednostavnim koracima učinićete da vaše omiljene poslastice ne otvrdnu i ne osuše se Shutterstock
 

ko su sitni kolači preliveni glazurom, obavezno stavite papir za pečenje između njih da se ne bi zalepili. Inače, suve sitne kolače i one koji su kremasti, ili sa glazurom, nikada ne treba zajedno da stavljate – napravićete lom!

Na sobnoj temperaturi tako obezbeđeni i čuvani će ostati sveži pet dana. U zamrzivaču možete duže da ih čuvate, tri-četiri meseca (čupavci, mafini...), neke i šeste meseci (vanilice, žerbo kocke, mimoza kocke, čoko keksiće...) u kesi za zanrzavanje ili u kutiji, takođe sa hermetičkim poklopcem, koja trpi nisku temperaturu.

Ako su vaši kolačići napravljeni s lisnatim testom, trebalo bi prvo da ih stavite na bar 30 minuta u frižider kako bi se postepeno ohladili. Preskočite li ovaj veoma značajan korak, lako može da se dogodi da popucaju, ili se raspadnu kad poželite da ih izvadite iz zamrzivača.

Inače, postupak odleđivanja sitnih slavskih i prazničnih kolača ako ste sledili jednostavne korake koje vam Stil predlaže, više je nego jednostavan: kad ih izvadite iz zamrzivača, ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi do sat vremena – biće spremni za jelo.

Izgledaće fantastično i imaće božanstven ukus – kao da ste ih tek napravili!

Savet plus: Ako kupujete ili dobijete kolačiće na poklon, sledite ista uputstva.

Izvor: Kurir Stil

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading