DOMAĆICA BI TREBALO DA BUDE VEDRA I VESELA DOK GA PRAVI Za krsnu slavu sve može da se kupi, ali kolač mora de se umesi u kući
Počela je sezona krsnih slava, jednog od najvažnijih dana u životu kod Srba. Kolač, žito i sveća su običaji koji se poštuju i koji se i dalje čuvaju od zaborava.
Iako sada pojedine moderne domaćice kolač kupuju, ipak je prava stvar onda kad se lično zamesi i ukrasi.
"Domaćica treba da bude vedra, raspoložena i trebala bi da kloča pripremi dan pre slave, kako bi bio prva stvar koju će pripremiti. U nekim krajevima žene se posebno i svečano oblače kada pripremaju slavski kolač, jer je to nešto veoma važno i treba sa puno ljubavi i poštovanja pristupiti tom činu, kaže za RINU domaćica Milica Mihailović.
Svako domaćinstvo u kome se drži do krsne slave, zna da taj sveti dan ne može da prođe bez slavskog kolača, za čije je spremanje osim umešnosti domaćice važno da bude spremljen sa mnogo ljubavi i pre svega u dobrom raspoloženju, jer ovaj obredni hleb predstavlja telo Isusovo. Iako su se vremena promenila, pa se đakonije za slavsku trpezu često kupuju, slavski kolač trebalo bi obavezno pripremiti u kući. S`obzirom da je vreme posnih slava i kolač se priprema od osnovnih namirnica, to su brašno kvasac i voda.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
"Kvasac se sipa u brašno i zamesiti testo. Može se mesiti rukama, ukoliko nemate jedan od onih modernih procesora, možete da ubacite unutra i testo je gotovo za minuta, a ovako nam treba vremena. Kada testo naraste, sledi njegovo oblikovanje. Jedan deo odvajamo za pet loptica koje stavljam preko, a od ostatka dela testa pravi pletenicu koja ide oko kolača", kaže ova Čačanka.
Slavski kolač se ukrašava raznim oblicima u zavisnosti od maštovitosti i umešnosti domaćice, ali ono što je obavezno je su slovo i knjiga.
"Vrlo je jednostavno, kada utisnemo u testo simbole olako ćemo napraviti i knjigu. Imam jedan pravugaonik koji stavljamo u sredinu kao povez, a zatim presavijemo a zatim nožem utisnemo kao da tu nešto piše. Tako ukrašen kolač peče se dok ne porumeni, a sledećeg jutra nosi se u crkvu na osveštavanje", zaključila je Milica.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
Komentari(0)